Eladó Kolozsvár első patikájának épülete

Kilakoltatják a Hintz-házból a gyógyszerésztörténeti múzeumot? És mi lesz a Kincses Kolozsvár Egyesülettel?
Hirdetés

A Kolozsvár Főterének északkeleti sarkán álló Mauksch–Hintz-ház egyike a kincses város legrégebbi lakóházának. A 15. század végén, 16. század elején épített ingatlanban működött a város első gyógyszertára, ennek apropóján a ház földszintjén kilenc évvel az államosítás után, 1954-ben gyógyszerésztörténeti múzeumot hozott létre az Erdélyi Történelmi Múzeum.

A Hintz-család  két évvel ezelőtt szerezte vissza az akkor két millió euróra becsült ingatlant,

melyet most – a Ziua de Cluj információi szerint – 800 ezer euróért adnák el.

A gyógyszerésztörténeti múzeumnak otthont nyújtó földszinti rész megvásárolásának szándékát korábban a kulturális minisztérium és a polgármesteri hivatal is jelezte, de a portál úgy tudja, hogy a tulajdonosok a házat az emelettel együtt  szeretnék eladni.
Az Erdélyi Történelmi Múzeum a múlt hét folyamán kapta kézhez a kilakoltatási felszólítást, és tíz napja van arra, hogy elhagyja a főtéri ingatlant.
 
A polgármesteri hivatal a költözés sürgősségére való tekintettel, átmeneti jelleggel a Deák Ferenc (Eroilor) utcában található ingatlanba költöztetné a múzeumot, de
 

mindenek előtt tárgyalásokat folytat a Hintz családdal a lakrész megvásárlásáról

 
– nyilatkozta a városháza szóvivője a Ziua de Clujnak. A Hintz-ház emeletén egyébként a Kincses Kolozsvár Egyesület bérel irodát. Kerestük az egyesület elnökét, Gergely Balázst is az ügyben, de egyelőre nem sikerült elérni.

Hirdetés