Hurrá! Nem kell már a csomagolás, garantáljuk!

Főfájást okozott, hol tárolja a hatodik LED-tévé, vasaló, szobabicikli, hősugárzó, digitális videokamera, masszírozószék, esetleg vibrátor eredeti csomagolását?
Hirdetés

A pokolra kívánta a szőrös szívű kereskedőt, aki csak és csak akkor hajlandó egy esetleg meghibásodott terméket kicserélni vagy megjavítani, ha Ön magával cipeli azt a rohadt eredeti csomagolást?

Nos, rohadt jó hírünk van! Noha mioritikus hazánkban a szokásosnál is lassabban őrölnek a Törvény malmai, kívánsága, ím, valóra vált. Megjelent ugyanis a 249/2015-ös törvény, és október 30-tól érvénybe is lépett. És többek között világosan (és nyakatekerten) kimondja, hogy a vásárlónak NEM kell őrizgetnie az eredeti csomagolást, annak érdekében, hogy a meghibásodott kütyüt adott esetben kicseréljék vagy megjavítsák. 

Sőt – figyelem! – amennyiben a szőrös szívű kereskedő kekeckedni kezd, hogy hol a doboz, Önnek nincs más dolga, mint felhívni az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóságot, és az illető szemét alakot akár 25 000 pengő, kemény lejre is megbüntethetik. 

Mielőtt felrobbannánk az örömtől: fura mód, a telefonhíváshoz csak magánszemélyek folyamodhatnak. A jogi személyek mehetnek a bíróságra, ha valami bajuk van. Egy csomagolás miatt. Világos, nem?

Hirdetés

És végül: ahhoz, hogy a szavatosság, illetve a jótállás érvényes legyen, immár csak két dokumentum szükséges: a vásárlásról szóló számla és/vagy blokk, illetve a jótállási jegy. Enélkül azért nem megy. De ez valahol rendben is van.

Szóval: lehet lomtalanítani. Nézzék, Tóthék, hogy repülnek kifele a dobozok!

Hirdetés