Románia vendégeket vár, de nem jönnek

Ha esetleg véletlenül erre tévednének a migránsok, akkor a határrendészek tudni fogják, mit kell tenni. Kormányrendelet szabályozza a teendőket.
Hirdetés

Sürgősségi rendeletet fogadott el kedden a kormány arról, hogy a határrendőrségnek milyen eljárás szerint kell fogadnia az esetleges migránsokat, és elrendelte úgynevezett integrált központok felállítását, amelyekben a menekülteket elhelyezik.

A rendelet arra az eshetőségre készült, ha sok bevándorló érkezne a román határra. Egyebek mellett rendelkezik a határátlépési eljárásokról, a migránsok azonosításáról, valamint egészségügyi ellátásukról. Leszögezi,

egyetlen külföldi állampolgárt sem fordíthat vissza Románia

olyan területre, ahol az illető élete és szabadsága veszélyben van.

A jogszabály felhatalmazza a határrendőrséget, hogy úgynevezett integrált központokat állítson fel, ha migránsok népes csoportja jelentkezik a román határnál. Ezekben a rögtönzött központokban kell elvégezni a határátlépési, azonosítási eljárásokat, és biztosítani kell az alapvető egészségügyi ellátást.

Hirdetés

A határátlépést követően a központokban a határrendőrség ujjlenyomatot vesz, és fényképet készít a 14. évüket betöltött menekültekről, ezeket az adatokat öt évig tárolhatják a hatóságok.

Az európai migránsválság hatására a kormány októberben több rendeletet fogadott el,

amelyekkel különböző szabályozásokat vezetett be az esetleges migránshullámok fogadására. Bukarest október végén a menekültek ellátására fordított pénz növeléséről döntött. Romániát eddig elkerülték a migránsok tömegei.

Hirdetés