A foci hordaléka

Tájainkon, Közép-Kelet-Európában az amúgy mindenütt jelenlevő „hétköznapi” focihulaganizmust és a - Nyugaton érezhetően csökkenő –rasszizmust történelmi sérelmekből táplálkozó nacionalizmusnak mondott gyűlölködés súlyosbítja.
Hirdetés

„Egyre veszélyesebben. Egy német-francia meccsen például nem a valamikor vitatott hovatartozású területek térképével jelennek meg a szurkolók, nem a másik népet mocskoló jelmondatokkal parádéznak, legfeljebb az eredmény miatt verekednek össze a részeg bőrfejűek. Nálunk azonban valóságos háborúkat vívnak Nagy Albániáért, Nagy Romániáért, Nagy Magyarországért stb., olyan természetességgel gyalázzák az ellenfélnek nem is a csapatát, hanem a nemzetét, hogy az elegendő ahhoz, hogy egy-egy ilyen meccs tönkretegyen mindent, amit esetleg a politikum vagy a civil társadalom nagy nehezen próbált felépíteni.

Az UEFA-FIFA ilyenkor kiszabja menetrendszerű büntetését, de nyoma nincs annak, hogy az érintett országok sport- vagy politikai vezetése bármit is tenne annak érdekében, hogy a történelem kiszoruljon a stadionokból. Én legalábbis még nem láttam olyan felhívást, amely kiemelten arra kérte volna a szurkolókat, hogy a történelmi sérelmeket hagyják otthon.

Olyant persze hallhattunk, láthattunk, hogy sportszerű szurkolást kérnek, de ez csak elmaszatolása a problémának. Mert nem kell összeverekedniük a szurkolótáboroknak ahhoz, hogy a másik nemzetet gyalázzák, elég ahhoz néhány banner, s elég az, hogy még a média is ezeket a gyűlölködő mondatokat hazafias megnyilvánulásként kezelje.

A most zajló EB-selejtezők legutóbbi ilyen momentuma Moldova Köztársaságban zajlott kedden, a moldáv-orosz meccs kapcsán. A lelátón ott ült Valeriu Strelet kormányfő is. Az UEFA máris kilátásba helyezte a büntetést többek között azért, mert Oroszországot mocskolták a moldáv szurkolók, mert előkerült az ukrán zászló is, de nem vagyok meggyőződve, hogy ha nem történt volna füstbombás rendbontás és verekedés, akkor is ilyen gyorsan lépett volna a szövetség. Románia egyik legtekintélyesebb sportorgánuma, a ProSport pedig minderről a következő címmel számolt be »UEFA a deschis o procedură disciplinară contra Moldovei din cauza bannerelor de la meciul cu Rusia. FOTO | Mesajele pro-româneşti«. (Az UEFA fegyelmi eljárást indított Moldova ellen az Oroszország elleni meccs bannerei miatt. Foto – Román-párti üzenetek)

Nos, ezek a román-párti üzenetek a közzétett fotók tanúsága szerint többek között a következők voltak: 1992 – Nem felejtünk, nem bocsátunk meg (a transznisztriai háborúra való utalás), A Dnyesztertől a Tiszáig (Nagy Románia ismert jelmondata), Besszarábia román föld, Megvetjük Magyarországot, gyűlöljük Oroszországot, Keleten új csata kezdődik, harcolunk mindhalálig. És az a cikk 480 like-t kapott, annak pedig nyomát nem találom, hogy bárki szóvá tette volna a szélsőséges hangulatkeltés és gyűlölködés összemosását a hazafisággal, a »románpártisággal«.”

Hirdetés