A visegrádi államok támogatják Magyarországot

És ismételten – ezúttal közösen is – elutasítják a kötelező befogadási kvótákat. Kezdődhet a Kelet és Nyugat közti „harc”?
Hirdetés

Kiállt Magyarország mellett a cseh, a lengyel és a szlovák kormányfő abban a közös nyilatkozatban, amelyet a négy visegrádi ország miniszterelnökének a migrációs válsággal foglalkozó pénteki rendkívüli prágai találkozóján fogadtak el.

„Magyarország azon országok közé tartozik, amelyek leginkább ki vannak téve a migrációs hullám nyomásának, és amelyeket leginkább érintenek következményei. Csehország, Lengyelország és Szlovákia miniszterelnökei tehát újra teljes támogatásukról biztosítják Magyarországot azon igyekezetében, hogy legyőzze a kihívást. Szolidaritásuk jeléül a kormányfők 

készek további segítséget nyújtani Magyarországnak” 

– olvasható a közös nyilatkozatban, amelynek szövegét a találkozó után hozták nyilvánosságra Prágában.
 
A jelenlegi migrációs válság összeurópai probléma, amelyet európai szinten közös erőkkel kell megoldani – hangsúlyozta a négy visegrádi ország kormányfője.
A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák miniszterelnök a dokumentumban fájdalmát fejezte ki a migrációs hullám áldozatai felett, és síkraszállt amellett, hogy 

a menekültek problémáit ott rendezzék, ahol azok keletkeztek. 

Ugyanakkor szükségesnek tartják a schengeni övezet külső határai védelmének megerősítését is.
 
A kormányfők ismételten elutasították a menekültek kötelező befogadási kvótáit, ahogy azt Brüsszel javasolta, mert szerintük azok nem oldanának meg semmit.
 
Magyarország számára rendkívül fontos volt a visegrádi négyek pénteki prágai találkozója – jelentette ki a tanácskozást követő sajtónyilatkozatában a magyar kormányfő.
 
Orbán Viktor köszönetet mondott Csehország, Szlovákia és Lengyelország miniszterelnökeinek a kinyilvánított szolidaritásért, hangsúlyozva, hogy erre a jövőben konkrét formában is szükség lesz. 

A jelenlegi nehéz helyzetben jól jönnek a barátok  

– fogalmazott a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy a Prágában elfogadott nyilatkozat komoly és jó nyilatkozat, amely kifejezi Magyarország törekvéseit. A miniszterelnök méltatta a cseh és a szlovák belügyminiszter pénteki nyilatkozatát is, miszerint Csehország és Szlovákia kész vasúti folyosót létesíteni, amelyen keresztül a migránsok Magyarországról Németországba jutnának. Ehhez azonban szükség van Németország nyilatkozatára, hogy hajlandó-e befogadni a menekülteket, hajlandó-e vízumot adni nekik – fejtette ki Orbán Viktor az MTI tudósítójának kérdésére. 
 
Csehország, Lengyelország és Szlovákia teljes támogatásáról biztosította Magyarországot az országot érő hatalmas migrációs nyomásra való tekintettel – jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh kormányfő.
 
Ewa Kopacz lengyel kormányfő a közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy országa az európai szolidaritás mögött áll, és nem fordít hátat európai partnereinek, sem pedig azoknak, akik életüket kockáztatva jutnak el Európába.
 
Robert Fico szlovák miniszterelnök kijelentette, hogy 

a visegrádi négyeknek érdeke a schengeni rendszer megőrzése. 

A prágai találkozón a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák kormányfő vett részt, hogy megvitassák a migrációs válság legújabb fejleményeit, és egyeztessék álláspontjukat az európai uniós tanácskozások előtt.
 

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Hirdetés