Kolozsvár főtere: most az ortodoxok döngetnek

Ismét lezárják a Kincses Város főterének nyugati részét. És ismét feldübörög a rockzene. A fiatal ortodoxok meg csápolnak. Persze nem csak ők.
Hirdetés

A helyzet az, adja hírül a ziardecluj.ro hírportál, hogy a Fiatal Ortodoxok Egyesülete szervezett egy nagy dzsemborit, melynek alkalmából 17 ország ortodox ifjait várják Kolozsvárra szeptember negyedike és hetedike között, összesen 5 500 lelket szerte a világból. Ugye, Kolozsvár idén Európa Ifjúsági Fővárosa. És ez így szép is, meg jó is. Amúgy nemrég volt a fiatal katolikusok találkozója, szintén Kolozsváron, szintén ifjúsági fővárosi alapon.

A fiatal ortodoxokat szépen fogadja a város, ahogy kell: a különböző egyetemek bentlakásaiban kapnak szállást, igazán olcsón, potom 10 lejért/nap/fő. Lesznek mindenféle kulturális rendezvények is, szintén ahogy kell. És természetesen lesz mise, nem is akármilyen: a vasárnapi rítust maga Dániel pátriárka fogja levezényelni, a Hunyadi téren. Bocsánat, Avram Iancu téren.

A szervező egyesület munkáját megkönnyítendő, a városi tanács 500 000 ezer lejjel támogatta a fiatal ortodoxokat, a megyei tanács meg 80 000 lejjel. Mit mondjunk, szép summa. A fiatal katolikusok találkozójára vonatkozóan nem találtunk hasonló adatokat. Nem állítjuk, hogy nem léteznek, csak azt, hogy nem akadtunk a nyomukra. Persze felmerül bennünk a költői kérdés: miért épp az ország legesleggazdagabb, pénztől roskadozó egyházát kell támogatni ilyen nagylelkűen, vagyis az idei TIFF helyi támogatását (egymillió lej) kitevő összeg felével? Nyilván nem szeretnénk összemérni a körtét az almával, de valahogy mégis úgy tűnik, a TIFF nagyobbat szól, mint ez a valóban dicséretes ortodox ifjúsági találkozó, Dániel őszentségével egyetemben. És a lehetséges választ is meg tudjuk tippelni: egy igazi demokráciában a gazdagnak éppolyan joga van közpénzekből részesülni, mint a szegénynek. Olyan ez, mint az isteni szeretet. Abból is bárki részesülhet, mindentől függetlenül. Na.

A vallásos jellegű nagyesemények az Avram Iancu téren zajlanak, mint mondottuk. Szórakozni viszont ezúttal is mindenki átvonul Kolozsvár főterére. A ziuadecluj.ro portál szerint már tegnap este tizenegy órától lezárták a Főtér nyugati oldalát, ahol, ugye, a színpadok szoktak állni. És fellép a Holograf (ki tudja, mikor lépett fel a Főtéren utoljára?), meg Ducu Bertzi. Áldja meg őket a Jóisten! 

Szóval ismét állni fog a bál a Kincses Város főterén! Csak ezúttal másként hányják közben a keresztet.

Hirdetés