17 ezren iratkoztak be a Babeş-Bolyai Tudományegyetemre

Melyek a legnépszerűbb szakok? Ez is kiderül a BBTE összesítéséből.
Hirdetés

Az idei nyári felvételin alapképzésre a legfrissebb összesítések alapján 17 ezren iratkoztak be a Babeş-Bolyai Tudományegyetemre. Ez kétezerrel több, mint a 2014-ben felvételire jelentkezettek száma – tájékoztat a BBTE közleménye. A legtöbben a Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Karra jelentkeztek (2239-en 646 államilag támogatott helyre). Szakok szintjén a legnépszerűbb a Gazdasági informatika, ahol négyszeres a túljelentkezés, 479 jelentkező 45 államilag támogatott helyre (10,6 jelentkező egy helyre).

A Bölcsészettudományi Karon az Angol nyelv és Irodalom szakra 309-en jelentkeztek a 44 államilag támogatott helyre. A Testnevelés és Sport Karon a Kinetoterápia és Motorikus Teljesítmény szakra 172-en jelentkeztek a 25 államilag támogatott helyre. A Pszichológia és Neveléstudományi Karon a Pszichológia szakon 407-en jelentkeztek a 68 államilag támogatott helyre. Megnőtt a külföldről érkezett jelöltek száma mind az alapképzés, mind a mesteri esetén. A mintegy 100 felvételiző több mint fele Magyarországról érkezett.

Magyar Tagozaton 18 százalékkal több a felvételizettek száma az idén. Összesen 1661-en iratkoztak magyar nyelvű képzésekre, amelyekből a Földrajz Kar bizonyult a legnépszerűbbnek 277 beiratkozóval.

A BBTE a következő tanévre 4.840 tandíjmentes helyet, több mint 9 ezer tandíjas helyet és 2.655 távoktatásos  helyet hirdetett az alapképzésen. A magiszteri képzések esetében 3.500 tandíjmentes és több mint 6 ezer tandíjas helyet hirdettek meg. Az eddigi összesítések alapján az államilag támogatott helyeket betöltötték a jelentkezők.

A felvételi időtartama magába foglalja a beiratkozást, a felvételiket, az eredmények kihirdetését, a fellebbezést, a helyek visszaigazolását és a megmaradt helyek újraosztását. Ezek pontos időrendjét minden kar önállóan dönti el.

Hirdetés