Igazi Csíki Sör
Lajbitépő
szabot
2015. július 20. hétfő, 10:52
Csak félig székely az Igazi Csíki Sör és a Székely Sör – a másik fele ugyanúgy holland és vegyes, mint a Heineken.

Kinyomozta az Átlátszó Erdély blog a székely identitást legjobban meglovagoló sörmanufaktúrának a tulajdonosi hátterét. Kiderült, hogy az Igazi Csíki Sör és a Székely Sör gyártója csak „félig székely”, a másik fele egy hollandiai cégé. Annak ellenére, hogy honlapján a csíkszentsimoni gyártó azt állítja magáról: „helyi többségi tulajdonban” áll.

A cégadatok szerint a 2013 októberében bejegyzett S.C. Lixid Project S.R.L.-t jelenleg fele-fele arányban birtokolja a vitatott székelyföldi törpe vízerőművek révén ismertté vált Lénárd András vállalkozó, valamint egy hollandiai cég, a Lixid Holding BV. Lénárd és a Lixid Holding BV fele-fele arányban járult hozzá a cég mintegy 100 ezer euróra rúgó alaptőkéjéhez is.
 
A hollandiai cégnek két alapítója van: egy Londonban bejegyzett, egyszemélyesnek tűnő cég, amelynek egy ír ügyvéd, Conor Delaney a tulajdonosa, illetve egy szlovákiai cég, amely egy szeszes- és üdítőitalra szakosodott cégcsoport tanácsadással foglalkozó tagja.
 
Természetesen nem bűn külföldi tőkét Székelyföldre csábítani, sőt. Ezentúl kicsivel kevésbé lesz hihető, hogy a Csíki Sör Manufaktúrának és a Heinekennek a Csíki sör névért folytatott pereskedése valóban az autentikusan székely Dávid és a holland irányítású multi Góliát küzdelme.
 
A Csíki sör nemrég nyerte el a Régiók Díját a Magyar Termék Nagydíj pályázaton, ahol kiemelten fontos a hagyományok és a helyi identitás beépítése a termékbe.
 
További részletek és megvilágító erejű ábrák az alábbi linken.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/10646
Mert adni ad. Mutatjuk, hogy mennyit.
Ha Európa ferde szemmel néz Magyarországra, akkor Románia kedvezőbb fényben tűnhet fel. És mégsem.
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.