Oltások nélkül nem lesz óvoda és iskola

Az egészségügyi minisztérium szigorítana, az orvosok is rosszallják az oltásellenességet.
Hirdetés

Nem járhat óvodába vagy iskolába az a gyerek, aki nem kapta meg a kötelező oltásokat – ez a lényege annak az egészségügyi minisztériumi javaslatnak, amelyről nemsokára közvita kezdődik.

Alexandru Rafila, a szaktárca tanácsosa szerint ezt a megoldást nagyon sok országban alkalmazzák. A szigorítás oka az, hogy az utóbbi években

látványosan megnőtt a gyerekeik beoltását elutasító szülők száma.

Rafila azt mondja, ha egy óvodai vagy iskolai közösségben száz gyerek közül húsz nem kapta meg a kötelező oltásokat, megnő a járványok kialakulásának veszélye. A közvitában a szakembereken kívül részt vesznek majd a szülők és a civil szervezetek képviselői is.

Az orvosok ezenkívül más módszerrel is szigorítanának. Többen azt javasolják, hogy az oltásokat elutasító szülők fizessék a kezelés árát, ha a gyerek olyan fertőzést kap el, ami ellen van oltás.

Monica Luminos, a bukaresti Matei Balş kórház orvosa szerint

egy tetanusz-beteg gyerek kezelése legalább 10 ezer euróba kerül.

Hirdetés

Az orvos szerint „óriási” azoknak a szülőknek a száma, akik elutasítják gyerekük beoltását.

Adrian Crăciun, a bukaresti Cantacuzino kórház újszülött-osztályának vezetője szintén azt javasolja, hogy vezessék be a kezelés árának megtérítését, más országok, például Németország vagy Franciaország mintájára.

Jelenleg ugyan nincs oltóanyaghiány a kórházakban – mondja a szakember –, viszont 2014-ben két ízben is súlyos helyzet alakult ki: előbb a tuberkulózis-ellenes oltás hiányzott néhány hétig, majd a hepatitisz-B elleni oltóanyag nem volt elérhető szinte két hónapig. Akkor az újszülötteket beoltatlanul bocsátották el a kórházból, később kellett a szülőknek jelentkezniük az oltásért.

Hirdetés