Reggeli torna megvolt?

Mivel ébredt fel Kolozsvár alig pár óra alvás után? Horváth Annával és jótékonysági bulitornával.
Hirdetés

 

Van egy tánc
2015-06-21 13:36:00

Azaz van a fitnesztornának egy olyan változata, amely teljesen olyan, mintha buliznál: tánczene szól, a testmozgók diszkótánc szerű lépéseket tesznek, ráadásul mind egyszerre. Mert nézik közben az oktatót. Ez a zumba. Ami meg most Kolozsvár Főterén zajlik, az a zumbathon: már bő egy órája tart a déli buli váltott instruktorokkal.

Rádiós műsorvezetők ismertették, hogy nemcsak kalóriákat, hanem pénzt is lehet adományozni, a zumbathont szervező Claudia Safta jótékonysági egyesület veseelégtelenségben szenvedő és dialízisre szoruló gyerekek tengerparti nyaraltatására gyűjt.  Ha már meglátták a tömegben, akkor felhívták a színpadra Horváth Anna alpolgármestert is, aki szokásos közvetlen stílusában köszönte meg a Kolozsvár Sosem Alszik utolsó rendezvényét a kezdeményezőknek, az instruktoroknak és a zumbázóknak.
 
Bevezetőként egy profi táncospalánta 2-3 perces, kamaszosan egzisztencialista egyéni produkcióját nézte végig a zumbadakozni összegyűlt, mintegy 100-120 lány, majd nekiálltak csoportosan kalóriát égetni, és nagyon élvezték. Nincs ennél jobb edzésprogram koncertekre és fesztiválokra, és így még vasárnap is legális bulitól volt hangos a Főtér.
 
Zumbázók Horváth Annával Kolozsvár Főterén
 
 
Bevezető zumbához Kolozsvár Főterén
 

Zumbázók Kolozsvár Főterén

 

Zumbázók Kolozsvár Főterén

 

Zumbázók Kolozsvár Főterén

 

Zumbázók Kolozsvár Főterén

Utcabálba torkollott
2015-06-21 05:14:00

az éjszaka a Főtéren. Míg a Jókai utcán az utolsó kockákat szedték össze a képzőművészek, a tér másik felén a Dieselből és a Bánffy-palota udvaráról is ömlött ki a partizene. Érezhetően hangosabban, mint más hétvégéken. 

Az utcabáloztatás azonban csak a kettő között elhelyezkedő Yolkánál volt szándékos: nemcsak hangszórót tettek ki az erkélyre, hanem a DJ egyenesen ott keverte a tánczenét. A járdán gyülekezők legnagyobb örömére. Akik később átvonultak az épülettel szembeni parkolóba, ahol hajnali ötkor kifejezetten rossznéven vették, hogy leállították a zenét az erkélyen, a kemény mag még bírta volna.
 
Pedig akkor már pirkadt. Ilyet se látunk gyakran a szerkesztőségből:
 
Pirkadat Kolozsvár Főterén
 
Lehet, hogy reggel innen folytatjuk a főtéri zumbathonnal. Talán. Esetleg. Mérsékelt valószínűséggel. 
 
Mindenkinek nagyon szép vasárnapot, és ne szomorkodjanak, amiért mostantól már rövidülnek a nappalok.
 
Elszabadult a buli a színházban,
2015-06-21 02:51:00

mert a Livingroom után a Loose Necktie Society játszott. Eddig rendszeresen színészzenekarnak neveztük, ezután egyszerűen csak Kolozsvár legjobb bulizenekarának. Nincs még egy banda a városban, amelyről ennyire sugározna, hogy imád zenélni.

Akkora hangulatot kerekítettek, hogy mindenki táncolt a színpadon, a színpad előtt és a színpad alatt. Szinte leszakadt velünk az emeleti előcsarnok, ahogy a padló átvette a rezgéshullámokat.
 
Loose Necktie Society
 
 
Loose Necktie Society
 
 
Loose Necktie Society
 
 
Loose Necktie Society
 
 

Loose Necktie Society

Latin-Amerika a Farkas utcába költözött
2015-06-21 01:14:00
És ezt szerencsére jó hangos zenével tudatta, hogy kanyarodjunk egyet oda, mielőtt beugornánk a színészbulira. 
 
Az egyetem főépülete előtt, az aszfalton ropták a kolozsvári salsaklubok tagjai, mintha nem 13 fok lenne, hanem fülledt nyári éjszaka. A fülledtségről naná hogy erotika formájában gondoskodtak.
 
 

Salsa 

A Tűzkereket nem tűzzsonglőrök hajtották
2015-06-21 00:52:00

– derült ki a Francia Intézet udvarán. A címet egy ebben az órában már túlzottan filozofikus opusz viselte. Operaénekesnő Tudor Arghezi, Lucian Blaga és más, hasonlóan magasröptű román költők elvont verseit énekelte kortárs komolyzenésítve, zongora, látvány- és finom effektkísérettel.

Rögzítették az egészet, hátha valaki közzé is teszi, hogy a frissebb agyunkon is átgurulhasson a Tűzkerék.
 

Tűzkerék

Felvirágzott közben az alkotótábor
2015-06-21 00:07:00

a Jókai / Napoca utcában: képzőművészek egy-egy fehér polisztirénkockát kaptak feldolgozásra, és rendesen nekiláttak festeni, vésni, vágni, olvasztani, ragasztani a „nyersanyagot˝. A beharangozó szerint a Vissza a jövőbe című utcai projekt végén a munkákat össze kellett volna, hogy állítsák egy közös alkotássá, de ez végül nem jött össze.

De legalább az utca megtelt kockafejeket kerekítő kockákkal.

 
Kockangyal
 
 
 
Halas
 
 
 
Süni
 
 
 
Munkagép
 
 

 

No More White Cube

Fesztiválüzemmódra kapcsolt
2015-06-20 23:47:00

a Bánffy-palota udvara: DJ-k ritmusaira vonaglott a tömeg, míg Visual Skin videomappinggel, azaz az épület struktúráját némileg követő vetítéssel foglalta le azokat, akik a látványra voltak éhesek. Ha egy helyett a belső udvarnak mind a négy oldalára vetítenek, még faltam volna.

Akik csak úgy natúr voltak éhesek, azok fesztiválrendszerben jutottak helyben sütött krumplihoz vagy hamburgerhez: zsetonért. Zsetont a bejáratnál lehetett vásárolni, így nemcsak a burgerbors emelte az árakat, hanem valószínűleg a zsetonrendszer költsége is.
 
Videomapping a Bánffy-palotában
A színészfaggató nappaliban
2015-06-20 23:13:00

Pethő Anikó ült ma az életútmesélő kanapén a magyar színház emeleti előcsarnokában. Ez volt minden idők egyik legnépszerűbb Livingroomja, teltház volt a büfében, ahol Pethő Anikó nemcsak az ügyeletes faggató, Bodolai Balázs és Vindis Andrea kérdéseire válaszolt, hanem azokra is, amelyeket a nézők hagytak egy urnában, amit épp erre a célra üzemeltek be mintegy két hete.

Mikor arra jártunk, a színésznő arról mesélt, ha jönnek a szülei megnézni az egyik előadását, nem szereti tudni, hogy hol ülnek a nézőtéren, és azt sem hallgatta el, hogyan járt pórul diákmunkájával és kalandvágyával Amerikában.
 

Pethő Anikó 

Livingroom a Kolozsvári Állami Magyar Színházban 

Megoldották a tranzitot Kolozsvár és Budapest között
2015-06-20 22:41:00

Naná hogy a Tranzit Házban. Kerekasztalbeszélgettek A Szamos éjszakáján azok, akiket érdekel a Szamos és partjának közteresítése, és arra a következtetésre jutottak, hogy hajózhatóvá kell tenni a folyót, hogy azon csorogjunk le Budapestre.

Legalábbis ennyi tudtunk meg utólag, mert mire befutottunk, már csak a hangulatosra kivilágított udvart és lazulós magánbeszélgetéseket találtunk a régi Kolozsvárról vetített képek előterében.

Földönkívüli bohócok a Főtéren!
2015-06-20 22:25:00

Eli Simon sokbohócos darabja megy a főtéri nagyszínpadon, de nem csak rajta, hanem előtte is. A bohócok, illetve a narrátor, Ada Milea gyakran leszáll a színpadról a gyerekek közé.

 
Az egyik bohóc ráült a robbantószerkezetre, felrobbantották a Földet, és a bohócok szétszóródtak a világegyetemben, a Krokodil csillagképben, a Hűtőszekrény csillagképben és a Tehén csillagképben. Volt, aki vízben, volt aki hóban, a legkisebb pedig, a bébibohóc egy fán landolt. A végkimenetel szempontjából fontos tudni, hogy a bohócok az evésről is elfelejtkeznek, ha funky zene szól.
 
Az űrruháknál csak a sűrűn kilőtt konfetti és a gyerekszemek csillognak jobban.
 
Földönkívüli bohócok

 

Földönkívüli bohócok

 

Földönkívüli bohócok

 

Földönkívüli bohócok

 

Tekerj bele az éjszakába
2015-06-20 21:43:00

az Interteam és a Kolozsvár Teker Egyesülettel. Jó tempóban nyomják, ezzel a sok energiával megtermelhetnék akár a helyszín igényelte elektromos áramot is. Egy biztos: bár csak 16 fok van a Főtéren, ők nem fáznak.

 
Nem kötelező a szabadtéri szobabiciklizés, dobigálni és ütögetni is lehet:
 
 
Gomba nőtt a parkolóba
2015-06-20 20:31:00

Kihaltak az autók a Szent Mihály-templom melletti parkolóból. Nőtt a helyükre pár gomba:

Gomba Kolozsvár Főterén

Hogy miért? Mutatjuk a következő posztban!

És áll a hőlégballon!
2015-06-20 20:18:00

Elég durci látványt nyújt, ahogy lebeg a Főtér sarkában, és dülöngél jobbra-balra. Olyan, mintha eldugaszolná a Deák Ferenc utcát. Brutál a hangja is, fél percenként mély süvöltés hangzik fel a téren.

Hőlégballon Kolozsvár központjában

Dolgoznak a Király utcában!
2015-06-20 19:46:00

Hát ez hihetetlen! Sőt: szenzácionál!

Miután hónapok óta fetrengett a szépnek ígérkező Király utca ugyanabban a félkész állapotban, nem elég, hogy a napokban elkezdték megcsinálni a járdáját, de ma – szombaton! – este munkagépek zaja töltötte be, és szemmel láthatóan dolgoztak az útépítők.

Dolgoznak a Király ucában!

Aztaaa, Kolozsvár tényleg nem alszik!

Hőlégballon vagy? Kiterítenek úgyis
2015-06-20 19:22:00

Elképesztő meló összeszerelni, majd némileg függőlegesbe állítani egy hőlégballont. A Deák Ferenc utca elején legalább két órán át dolgoztak ezen a fiúk, miközben többszáz bámészkodó várta, hogy fentről is lebámészkodhasson Kolozsvárra.

Hőlégballon Kolozsvár központjában

 

Hőlégballon Kolozsvár központjában

A hőlégballon felállítását állítólag az erős szél nehezíti ma este.

Nyalni – azt lehet
2015-06-20 15:31:00
Zajlik a Fagyifeszt a Főtéren, eső utáni lájtos üzemmódban. A tér nincs annyira körberakva standokkal, mint máskor, cserébe több asztalhoz lehet leülni nyalakodni. Ha a legnagyobb fagyisnál eleget nyalsz, a fagyigömbök mellé labdát is kapsz. 
 
A választék természetesen most is a kézművestől az ipari termelésű fagylaltokig terjed, az ízskálát pedig nem lehet kiadós torokgyulladás kockázata nélkül végigpróbálni. És jelentős zsebapadás nélkül sem, tekintve hogy a fagyiárusok egyike sem ad minimális kedvezményt sem.
 
Fagyifeszt Kolozsvár Főterén

 

Itt fog szülinapozni a KMDSZ
2015-06-20 15:22:00

A pláza tetőtéri parkolójában még csak egy jel utal arra, hogy hatkor itt indul a diákszövetség 25 évét ünneplő rooftop partyja: most nincs ott egy autó sem.

Rooftop party

 

Forgalomváltozás
2015-06-20 15:18:00

Ha már Kolozsvár Sosem Alszik, akkor

1. pezseg a városközpont,
2. ehhez tér kell, azaz lezárták 
  • kedd reggelig a Főtér nyugati oldalát (a Szent Mihály-templom bejárata felőli útszakaszt) és a templom mögötti parkolót, mert ott este nagy oxidáció lesz: kalóriákat lehet égetni ezerrel;
  • vasárnap délig a Farkas utcának az Egyetem utca és a Színház utca közötti szakaszát;
  • hétfő hajnali 5 óráig a Kismester (Ioan Bob) és a Kötő (Ion Rațiu) utcát;
  • hétfő este 21 óráig a Jókai (Napoca), Deák Ferenc (Eroilor) és a Petőfi (Avram Iancu) utcát.
Órákig tartó esővel
2015-06-20 15:13:00

Órákig tartó esővel indult június 20., szombat, az év leghosszabb napja, amikor Kolozsvár nagyon nem kíván aludni. A csendes zápor csak a Szamos parton kialakított homokos plázs, vagyis  Beach Party reggeli edzésprogramját mosta el a Cluj Never Sleeps programsorozat hivatalos rendezvényei közül. Illetve az egyik nemhivatalosat: a bikinis felvonulást. 

Néhányan ugyanis bikiniben és más strandfelszerelésben volnultak volna le a bícsre, és a nap ugyan kisütött, de ettől még nem lett meleg, és egyetlen bátor fürdőruhást sem találtunk a megadott helyen és időpontban. 
 
Innen lehet programot választani, és már most szólunk, hogy este hideg lesz:
 
 
 
Két program fedél alá vonult: a színészt faggató nappalit nem a magyar színház Szamos parti udvarán, hanem szokás szerint az emeleti büfénél rendezik be, ide várják este tízre azokat, akik jobban megismernék Pethő Anikót, és itt fog zenélni utána a Loose Neckties Society színészzenekar is.
 
A legszomorúbb az egész esőben, hogy az UTCAzenészek is terembe kényszerültek, félnapos fesztiváljuk a Hasdeu bentlakásnegyed menzájában zajlik.