Magyar-román tudományos vita egy székely vulkán miatt

Csomádnál alszik egy tűzhányó. Vagy mégsem?
Hirdetés

Cáfolja a román országos geológiai intézet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) vulkanológiai kutatócsoportjának kijelentését, miszerint bár több tízezer éve nem működik, fennáll a lehetősége annak, hogy a Hargita és Kovászna megye határán található Csomádnál lévő vulkán valamikor aktivizálódik.

Rodica Tiţă, az országos geológiai múzeum és az országos geológiai intézet kutatója a Mediafax hírügynökségnek úgy nyilatkozott, nincsenek arra utaló geológiai jelek, hogy újjáéled a Csomádban a vulkáni tevékenység.

A magyar tudósok ennek ellenkezőjét állítják kutatásuk eredményeképpen. Megállapításaik más, hasonlóan „aluszékony” vulkánok működését is jellemezhetik – mondta a Magyar

Tudományos Akadémia (MTA) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) vulkanológiai kutatócsoportjának vezető kutatója az M1 csatorna hétfő reggeli műsorában.
Harangi Szabolcs kifejtette, egy általuk kifejlesztett új módszerrel „lenéztek a vulkán alá”, hogy feltárják, mi zajlik a magmakamrában. Kimutatták, hogy a csomádi vulkán alatt – amely két-háromszázezer éve kezdte meg a működését, és 32 ezer éve tört ki utoljára – még van magmás test.

A kutatás során feltárták a tűzhányó korábbi működését, eszerint volt, hogy több tízezer évi szunnyadás után reaktiválódott. Ekkor friss, magas hőmérsékletű magmának kellett jönnie, amely felolvasztotta a magmakását, és így már kitörésre alkalmas magma jött létre – magyarázta a kutató.

Hirdetés

Hozzáfűzte: az azonban, hogy a tűzhányó alatt van magmás test, nem azt jelenti, hogy a közeljövőben kitörne, sőt: egyelőre semmi sem mutat arra, hogy a vulkán aktivizálódna, pusztán a lehetősége áll fenn. Emellett, mivel nagyjából ismerjük, korábban hogy működött a vulkán, tudjuk, hogy milyen jelek várhatók, ha aktivizálódna – emelte ki Harangi Szabolcs.

 

Hirdetés