Fontos külföldi pénzosztók érkeznek kedden Romániába

A kormánnyal folytatott tárgyalás tétje egy elővigyázatossági IMF-hitel.
Hirdetés

Az Európai Bizottság szakértőiből álló küldöttség érkezik Bukarestbe, ahol a román hatóságokkal tárgyalásokat folytat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szervezésében kötött hitelmegállapodásról – közölte hétfőn Eugen Teodorovici pénzügyminiszter.A szakértői látogatás kedden kezdődik. Teodorovici elmondta, azért fontos a megbeszélés, mert ennek eredményétől függ, hogy július 15-én az IMF küldöttsége is ellátogat-e Bukarestbe, hogy

folytassák a tárgyalásokat a Romániának biztosított elővigyázatossági hitelről.

Az IMF küldöttségének két legutóbbi felülvizsgálati látogatása kudarccal végződött, miután a felek bizonyos feltételekről nem jutottak megállapodásra.  Legutóbb május végén volt Bukarestben az IMF, az EB és a Világbank közös szakértői bizottsága. Akkor nem tartottak kiértékelést, mivel szakértői szintű megbeszélés volt.

Az Agerpres hírügynökség Guillermo Tolosát, az IMF romániai képviselőjét idézte, aki korábban úgy vélte: jól haladtak a május végi tárgyalások, de a nemzetközi hitelezők további intézkedéseket várnak a kormánytól, amelyek lehetővé tennék, hogy

az államháztartási hiány a Románia által vállalt keretek között maradjon.

Románia és az IMF viszonyát jelenleg a kormány által tervezett adócsökkentések terhelik, amelyek nem nyerték el a nemzetközi hitelezők tetszését. Június 1-jétől a kormány kiterjesztette az élelmiszerekre a 9 százalékos kedvezményes áfát, január 1-től pedig az általános, 24 százalékos áfakulcsot 20 százalékra akarja csökkenteni. Jelenleg a parlament asztalán van az adótörvény módosításait tartalmazó törvény, amelyet a kormány terjesztett a törvényhozás elé.

Hirdetés

Teodorovici elmondta, hogy a parlament már ebben a hónapban befejezheti az adótörvény módosításának véglegesítését, de csak akkor hagyják jóvá, ha már élvezi a nemzetközi hitelezők támogatását.

Nagyon fontos, hogy ők is támogassák, ez ugyanis hitelességet ad az adócsökkentési terveknek.

Románia az IMF szervezésében kötött két évvel ezelőtt 4 milliárd euró értékű elővigyázatossági típusú hitelszerződést, amit fele-fele arányban az IMF és az Európai Bizottság nyújtott. Románia 2011 óta nem szorult rá az IMF-kölcsön lehívására, de Mugur Isărescu, a román központi bank kormányzója májusban kijelentette: Bukarestnek szüksége lehet egy újabb hitelmegállapodásra, mert az hitelességet és komolyságot ad Romániának. Azt is hozzátette: nem látja, hogy a román kormány miként tudná meggyőzni a nemzetközi piacokat arról, hogy az általa tervezett adóreform hiteles a külföldi hitelezők támogatása nélkül. 

Hirdetés