Jönnek az amerikai tankok?

Romániában is nehézfegyverzetet és csapatokat állomásoztatna az Egyesült Államok.
Hirdetés

A Pentagon azt tervezi, hogy nehézfegyverzetet és ötezer katonát küld a balti és a kelet-európai államokba, köztük Romániába – írta a New York Times amerikai és NATO-illetékesekre hivatkozva.

A lap szerint ez lenne az első alkalom a hidegháború vége óta, hogy az Amerikai Egyesült Államok nehézfegyverzetet állomásoztat egy hajdanán szovjet befolyás alatt álló NATO-tagállamban.

Az intézkedés az első lépése lenne egy olyan folyamatnak, amellyel az Egyesült Államok és a NATO megerősíti térségbeli katonai jelenlétét az orosz törekvések ellenében.

A 3000-5000 fős haderő szükségleteinek megfelelő felszerelés a balti és kelet-európai NATO-támaszpontokon állomásozna, ez az erő ugyanakkora, mint amekkorát az Egyesült Államok tíz éven át fenntartott Kuvaitban az 1991-es Öböl-háború után.

Hirdetés

Steven H. Warren ezredes, a Pentagon szóvivője szerint a tervet még jóvá kell hagynia az amerikai védelmi minisztériumnak és a Fehér Háznak is, és egyelőre nincs döntés a végrehajtás időpontjáról.

A NYT szerint ez a terv jelentős költségmegtakarítást jelentene az Egyesült Államoknak, mivel nem kellene Európából haza- és visszaállítani a katonákat és a felszerelést. A legfeljebb ötezer fős haderő felszerelése mintegy 1200 járműből, 250 M1-A2 Abrams tankból, Bradley harci járművekből és aknavetőkből áll.
 

Hirdetés