Feljelenti a HVIM-et Guruianu

Mivel „Székelyföld nem Románia!” és „Vesszen Trianon!” bekiabálásokkal vonulgattak Szentgyörgyön június 4-én.
Hirdetés

Bűnvádi feljelentést tesz a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) ellen Mădălin Guruianu sepsiszentgyörgyi liberális tanácsos, amiért az ifi szervezet képviselői „románellenes jelszavakat skandáltak” a június 4-ei Trianon-megemlékezés alkalmával szervezett helyi felvonuláson. Guruianu az önkormányzati képviselő-testület hétfői ülésén közölte, múlt csütörtökön épp a főtéren járt, amikor a vonulók a „Vesszen Trianon!”, „Ria, ria, Hungária!” és „Székelyföld nem Románia!” rigmusokat skandálták.

A liberális tanácsos bejelentette, a Kovászna, Hargita, Maros Megyei Románok Civil Fóruma közleményben szólította fel, hogy tegyen feljelentést, mint ahogy tavaly az Új Jobboldal december elsejei felvonulásán elhangzott magyarellenes jelszavak miatt is a rendőrséghez fordult.

„Sajnálom, hogy a civil fórum vezetői annyira gyávák és impotensek, hogy még egy bűnvádi feljelentést sem mernek tenni azok ellen, akik zavarják őket, ezért természetesen ezt én fogom megtenni” – fogalmazott Guruianu.

A liberális politikus különben élesen bírálta a románok civil fórumát, szerinte kétségbe vonható, menynyire képviselik a helyi románság véleményét, hiszen „erről soha nem készült felmérés, és választásokon sem méretkeztek meg, hogy kiderüljön, hányan támogatják őket”.

Mădălin Guruianu szerint egyébként a szélsőségeseket bátorítja az igazságszolgáltatás azáltal, hogy sem az Új Jobboldalt, sem a december elsején gyászlobogókat kitűző kézdivásárhelyieket nem bírságolták meg. Meglátása szerint Sepsiszentgyörgyön a szélsőségeseket kevesen támogatják, a többség szerinte békésen akar élni, nemzetiségtől függetlenül.
 

Hirdetés