Gyermekvállalásra biztatta a szentgyörgyieket Tőkés

Az MPP által szervezett trianoni megemlékezésen az EP-képviselő úgy fogalmazott: önkéntes Trianont hajtunk végre a tétlenséggel.
Hirdetés

Az „önkéntes Trianon” ellen emelt szót a nemzeti összetartozás napján tartott sepsiszentgyörgyi rendezvényen Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke. „Olyan önkéntes Trianont hajtunk végre sokszor magatartásunkkal, tétlenségünkkel, közönyünkkel, viszálykodásunkkal, tehetetlenségünkkel, amely csak tetézi a kívülről ránk szakadt nagy bajt” – jelentette ki a szakadó esőben is kitartó mintegy kétszáz fős hallgatósága előtt Tőkés László.

A volt püspök szerint nem segíti Isten azt a népet, amelyik maga adja fel a küzdelmet.

Für Lajos volt minisztert idézve jelentette ki, hogy „öncsonkítást végez a nemzet”, amikor házastársak milliói nem vállalnak gyermeket, vagy csak egyetlen gyermeket vállalnak. Hozzátette: „ez az öncsonkítás nagyobb kárt tesz”, mint mindenféle határmódosítás. „Meg kell tennünk a magunkét, mert egyébként kiüresedik a lelkünk, és kiüresednek az erdélyi sorsmetafórák, és kiüresedik maga Erdély is” – jelentette ki. Hozzátette: nincs helye a nagyot mondásnak, „a magyarkodásnak és a székelykedésnek”

„Megálljt kell parancsolnunk az elvándorlásnak, haza kell hívnunk, és haza kell segítenünk elvándorolt erdélyi testvéreinket,

csatasorba kell állítanunk az itthon lévőket, véget kell vetnünk a demográfiai humánkatasztrófával fenyegető népességfogyásnak, fel kel vennünk a harcot az asszimilációval, a mesterséges beolvasztó politikával. A meghaladás, a gyógyítás olyan stratégiáját kell kidolgoznunk, és életbe léptetnünk, amely nemzeti összetartozás tudatával és testvéri szeretetével, valamint a nemzeti önrendelkezés, az autonómia erkölcsi és politikai igényével és akaratával oda vezet, hogy saját kezünkbe vesszük, és saját kezünkben tartjuk sorsunkat” – jelentette ki Tőkés László.

Sepsiszentgyörgyön immár 11. alkalommal szerveztek köztéri megemlékezést a trianoni évfordulón az Erzsébet parkban, az egykori országzászló helyén. A megemlékezést szervező Magyar Polgári Párt (MPP) hagyományosan valamennyi magyar párt és politikai szervezet helyi vezetőinek felszólalási lehetőséget biztosít a rendezvényen.  

Hirdetés