Kopjafátlanítás a székelyek szent hegyén

Eldöntetetett: megvédik a Madarasi Hargita természetvédelmi területet. És a csúcson levő kopjafa-erdőnek mennie kell.
Hirdetés

A Madarasi Hargita és az Ördögtó rendkívül jelentős természetvédelmi terület. Olyannyira, hogy bekerült az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 elnevezésű ökológiai hálózatba. Ami érthető is, hiszen a terület több szigorúan védett növény- és állatfaj otthona. Itt él, többek között, a fűrészes harangvirág, a kereklevelű harmatfű, a sárgahasú unka, a kárpáti gőte, no meg a farkas és a medve. Bár utóbbi talán nem szorul különösebb védelemre.

Igen ám, de a ranggal kötelezettségekkel is jár. Szigorúan védeni kell a természetet az adott területen. A Zetelaka-Libán Magán Erdőgondnokság meg is rendelt egy kezelési tervet, ami mostanra el is készült. Már csak be kell tartani. És tartatni. Mint a törvényeket. 

Tudjuk azonban, hogy néha törvényeket hozni sokkal könnyebb, mint be is tartatni őket a jónéppel. A Hargita és Ördögtó természetvédelmi terület több mint 13 000 hektáros világát ugyancsak nehéz lesz felügyelni. Annál is inkább, mert az emberek hozzászoktak, hogy nagyjából azt csinálnak a vidéken, amit akarnak.

Fodor György, a Natura 2000 projekt irányítója szerint van baj elég a területen. Ott vannak például a motorsportok szerelmesei, akik nyáron terepjárókkal, quadokkal, télen meg hószánokkal szántják fel a vidéket.

Aztán ott vannak maguk a turisták, a homo turisticus, ez a különös állatfaj. Jönnek, szemetelnek, mindent leszednek, ami él és mozog (a medve azért kivétel). A Madarasi Hargita valóságos turistainvázió áldozata lett az utóbbi évek során, különösen, amióta leaszfaltozták a menedékházakig vezető utat. A gátlástalan turizmusnak is vége, fogadkozik a Natura 2000 projekt irányítója.

Hirdetés

Természetesen házikókat, vityillókat, kunyhókat, palotákat is tilos építeni a természetvédelmi területen. Lejárt a honfoglalás kora. 

De az igazi bomba a következő: a terület védelmezői eldöntötték, kopjafátlanítani fogják a Madarasi Hargita csúcsát. A hegy nem temetőhely, maradjon inkább a székelység jövőképe. Az évek során megsűrűsödött kopjafa-erdőt le fogják hordani a csúcsról, és újraültetik egy méltó helyszínen, amennyiben találnak ilyet.

Sok sikert kívánunk a természetvédőknek. Arra viszont kíváncsiak vagyunk, mit szól mindehhez a kopjafa-fétisimádók népes közössége.

Hirdetés