A gyász nem ünnep

Messziről látszik, akárcsak a nemzeti ünnep parlamentbeli vi­tájakor, hogy az erdélyi magyarságon akarnak ütni, éreztetni, sőt bizonyítani kívánják az egész földtekén: Trianon igazságos, a magyarok csak ne érezzék Erdélyt szülőföldjüknek, és hadd tudja meg a világ, ki az úr Európa e szegletében.
Hirdetés

„Őszintén örvendtem, amikor hallottam, hogy Őszentségét, Ferenc pápát meg akarják hívni Romániába, látogatná meg az itt élő katolikusokat, beszélgessen el az ortodox egyház vezetőivel meg a többi felekezet elöljáróival. A bökkenő csak az, hogy Klaus Johannis elmenetelekor elnyilatkozta magát: a meghívás 2018-ra szól, a modern Románia létrejöttét ünnepelni. S ezt illetően beszélt az ortodox egyház vezetőivel, akik rábólintottak az ötletre.

Azt nem tudom, hogy a katolikus egyház hazai nagyjaival tanácskozott-e, de szerintem nem, hiszen a pápa elfogadta a meghívást, és senki sem világosíthatta fel, hogy Erdély annektálása másfél millió, a történelem által útszélre vágott magyarnak nem lehet ünnepe. A pápának éppen 100 évre az események utáni Romániába jövetele pedig valahol hitelesíti a mai napig vitatott diktátumot.

Sajnos, később sem hallottam nagyjaink részéről erről egy szűkebb kommentárt sem. Sőt, beszéltem olyan, egyébként magyarságára büszke elöljáróval, aki nem lát semmi kivetnivalót azon, hogy a pápa 1918 centenáriumakor jön, nem pedig még egy esztendőt várva, Muntenia és Moldova egyesülésének 160. évfordulójára vagy – tíz esztendő múlva –a román királyság létrejöttének 150. megünneplésére. Ha nagyon megszorítják Románia hatalmasságait, valamit csak kitalálnak magyarázatul, de messziről látszik, akárcsak a nemzeti ünnep parlamentbeli vi­tájakor, hogy az erdélyi magyarságon akarnak ütni, éreztetni, sőt bizonyítani kívánják az egész földtekén: Trianon igazságos, a magyarok csak ne érezzék Erdélyt szülőföldjüknek, és hadd tudja meg a világ, ki az úr Európa e szegletében.”

Hirdetés