Háborús veszélyről értekezett Johannis

Az elnök nem fogta vissza magát a Fekete-tenger térségének biztonságáról szóló rendezvényen. Mindeközben közös hadgyakorlatba kezdtek a románok, a bolgárok és az amerikaiak.
Hirdetés

A környezet, amelyben a kijelentések elhangzottak, a következő: annak az egyhetes oktatási programnak a hivatalos megnyitója, amelyet a Fekete-tenger térségének biztonsága tárgyában szervezett a román elnöki hivatallal és a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI) közösen Bukarestben a Harvard Kennedy School of Government és az amerikai Nemzeti Hírszerző Egyetem (NIU) Bukarestben.

Johannis itt kiemelte, hogy

a Fekete-tenger az érdekek összefonódásának és ütközésének a térsége

is a partján található országok számára, és bár sokféle próbálkozás volt közöttük egy hatékony együttműködés kialakítására, Johannis szerint a biztonság terén ezek nem hoztak látványos előrelépést.

„A regionális biztonság nemcsak a térség országainak gondja, hanem az egész nemzetközi közösség számára kihívást jelent, főleg, ha a konfliktusok rohamosan haladnak egy államon belüli vagy államok közötti háború felé” – hangoztatta Johannis.

Az elnök szerint Románia eltökélt abban, hogy „biztonságot szolgáltató” országa legyen a térségnek, és azon van, hogy

a szabad, virágzó, biztos Európa eszméje

az Európai Unió szomszédságában is valósággá váljon.

Hirdetés

A Harvard Kennedy School 13. alkalommal rendez regionális műhelygyakorlatot a Fekete-tenger térségének biztonságáról, ötödik alkalommal Romániában. A péntekig tartó intenzív képzés során a román házigazdákon kívül orosz, török, ukrán, grúz, moldovai, görög és amerikai hírszerzési, illetve biztonságpolitikai szakértők tartanak előadásokat az egyetem hallgatói számára.

Közben a Fekete-tengeren – a román és nemzetközi vizeken – a román haditengerészet 12 hajója, egy amerikai romboló és egy bolgár mérőhajó

kezdett közös hadgyakorlatot

hétfőn. A több mint ezer haditengerész részvételével, a román parti őrség és a tengeri kőolaj-platformok személyzetének bevonásával zajló Trident Poseidon 2015 elnevezésű manőver csütörtökig tart.

Fotó: Klaus Johannis hivatalos Facebook-oldala

Hirdetés