Băsescu: nincs civil kontroll a titkos szolgálatok fölött

Figyelem, vigyázat, és hahó: Romániában olyan erősek a hírszerzési szervek, hogy az állam és a polgárok fejére nőnek. Vagyis lehet, hogy már régen odanőttek.
Hirdetés

Romániában nincs hatékony ellenőrzés a titkos szolgálatok fölött – jelentette ki Traian Băsescu volt államfő. Az exelnök vasárnap este a B1 hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta: a szolgálatok túl erősek, az ellenőrzésükre létrehozott parlamenti bizottságok pedig képtelenek ellátni a feladatukat.

„A biztonsági struktúrák túlságosan erősek az állampolgárokkal szemben, és túlságosan erősek bármely állami intézménnyel szemben, ennek fényébe rendkívül erős civil kontroll szükséges. A parlamenti bizottságok csupán hamis ellenőrzést gyakorolnak, mivel sem jogosítványaik, sem szerkezetük nem teszi lehetővé, hogy ellenőrzést gyakoroljanak a romániai hírszerző szolgálatok fölött” – szögezte le Băsescu.

Az exelnök szerint az egyetlen megoldás az intézmények demilitarizálása lenne, ami eddig nem sikerült. Úgy vélte, jelenleg az egyetlen civil ellenőrzési mód az, hogy a szolgálatok élén a politika szférájából érkezett személyek állnak.
 

Hirdetés