Amerikában bíznak és visszaállítanák a sorkatonaságot a románok

A hadkötelezettség újbóli népszerűségéhez valószínűleg az Oroszországgal kialakult feszült viszony is hozzájárul.
Hirdetés

A románok több mint 58 százaléka támogatná és alig 31 százaléka ellenezné a kötelező katonai szolgálat visszaállítását – közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség egy friss felmérést ismertetve.

Az Inscop közvélemény-kutató cég adatai szerint 

a férfiak, az 50 év felettiek, a falusiak és az alacsonyabb jövedelműek körében 

az átlagosnál magasabb az általános hadkötelezettség bevezetésének támogatottsága, de a 34 évesnél fiatalabbak közül is csaknem minden második válaszadó támogatja a sorkatonasághoz való visszatérést.
 
A felmérésből kiderült, hogy a románok több mint háromnegyede bízik abban, hogy a NATO-tagság megfelelő védelmet nyújt a nemzetbiztonságot fenyegető veszélyekkel szemben, és 13 százalékuk állította ennek ellenkezőjét.
 
A megkérdezettek 46 százaléka 

az Egyesült Államokat tartja Románia legfőbb támaszának 

az országot érő esetleges katonai fenyegetésekkel szemben. A megkérdezettek 17 százaléka Németországot, 5 százaléka Franciaországot, 3 százaléka Moldovát jelölte meg az ország legfőbb támaszaként.
 
Arra a kérdésre, hogy miképpen kellene Romániának egyes orosz vezetők fenyegető nyilatkozataira reagálnia, a válaszadók 57 százaléka azt felelte, hogy a NATO-partnerekkel és az uniós országokkal kell egyeztetnie, 23 százalékuk úgy vélte, hogy semmilyen módon nem kell reagálnia, míg 8 százalékuk mondta azt, hogy Romániának a szövetségesektől függetlenül, 

az oroszokéval azonos hangnemben kellene válaszolnia. 

Romániában az ország 2007-es európai uniós csatlakozásakor szüntették be a sorkötelezettséget: az egykori 300 ezer fős sorkatonaság helyett ma az ország mintegy 80 ezres hivatásos hadsereggel rendelkezik.
 
Fotó: Szabó Tünde

Hirdetés