Ezt is megértük: Cărtărescu Johannist bírálja

A neves román író úgy gondolja, lejárt az elnöknek adott türelmi idő.
Hirdetés

Legújabb Facebook-posztjában Mircea Cărtărescu – aki nemrég kapta meg az osztrák állami nagydíjat – összegzi, hogyan látja Klaus Johannis elnöknek a mai politikai helyzetben betöltött szerepét. A véleménynyilvánítás közvetlen oka az, hogy a sajtó egy része szemlézte egy korábbi bejegyzését, amelyben a Román Kulturális Intézet (ICR) új vezetőségének első sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált.

Az említett eseményen az ICR tanácsadó testületének élére kinevezett Nicolae Breban író, akadémikus minősíthetetlen hangnemben nyilatkozott az intézet korábbi vezetőségéről, különösen Horia-Roman Patapievici igazgatóról – de megkapta a magáét Andrei Pleșutól Mircea Mihăieș-ig a kortárs román kultúra számos köztiszteletben álló szereplője is.

Cărtărescu – akiről köztudott, hogy Victor Ponta miniszterelnök és a baloldali kormány kíméletlen kritikusa – itt odaszúrt egyet Johannisnak is: mint írja, barátai közül többen jelezték, hogy jobb lenne ismét az államelnök hatáskörébe rendelni az ICR-t, de szerinte felesleges, mert úgy is az USL (Szociálliberális Szövetség, a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt azóta felbomlott koalíciója) alá kerülne.

Cărtărescu úgy látja, a mai román politikai életben valóságos restauráció zajlik, a PSD mindent elsöprő offenzívába kezdett, az elnök pedig semmilyen reakciót nem mutat. Ezért úgy gondolja, a neki megelőlegezett türelmi idő lejárt.

„Nem az életem álma, hogy bíráljam Klaus Johannist, akit teljes erőmből támogattam a választásokon, és még ma is. A passzivitása azonban fáj” – szögezi le, majd így folytatja: „Remélem, az elkövetkezendőkben bebizonyítja, hogy tévedtem, amikor (dühömben) az USL-vel társítottam a nevét – azzal az USL-vel, amelynek a létrehozásában játszott szerepét tulajdonképpen el is felejtettem.”

Hirdetés