Még nem perelted be a kolozsvári városházát?

Akkor épp ideje: űrlap egyszerű kitöltésével lehet csatlakozni a többnyelvű városnévtáblákat követelő perhez.
Hirdetés

A Musai-Muszáj civil kezdeményezés arra buzdítja a kolozsvári lakcímmel rendelkezőket, hogy a mellékelt kereset kitöltésével és elküldésével csatlakozzanak a többnyelvű városnévtáblák kihelyezéséért indított perhez – áll a civilek mai közleményében.

A Musai-Muszáj februárban indította az 1000 per tavasza nevű akciósorozatot, amelyből egy hónap van hátra, ennyi idő alatt lehet belépni a perbe. Az eljárást a Kolozsváron bejegyzett Minority Rights jogvédő egyesület indította azt követően, hogy a táblabíróság elutasította az Európai Magyar Emberjogi Alapítvány korábbi keresetét azzal az indokkal, hogy a Hollandiában bejegyzett alapítványnak nincs joga Romániában pereskedni.
 
Szőcs Izabella, az Európai Magyar Emberjogi Alapítvány jogi képviselőjének tájékoztatása szerint a felperesként való csatlakozás nem kerül pénzbe, illetve jogi következményei sincsenek az aláíróra nézve, viszont ez most a leghatékonyabb módja annak, hogy bárki hozzájáruljon a többnyelvű városnévtáblák kihelyezéséhez.
 
Az ügyhöz történő felperesként való csatlakozás azért kiemelten fontos, mert így a bíróság meggyőződhet az ügy példátlan mértékű közösségi támogatottságáról. A csatlakozási kérvényt innen lehet letölteni, az aláírt keresetet személyesen vagy postán kell eljuttatni a Kolozsvár, Avram Iancu (Petőfi Sándor) u. 21. címre.
 
A helyi közigazgatási törvény (215/2001) kimondja: minden romániai településen, ahol egy nemzeti kisebbség aránya meghaladja a 20 százalékot, fel kell tüntetni az adott kisebbség nyelvén a falu/község/város megnevezését. A 131. cikkely szerint a törvény azután sem veszíti hatályát, ha a kisebbség aránya később húsz százalék alá csökken. 
 
Kolozsváron a közigazgatási törvény hatályba lépése után, 2002-ben csökkent húsz százalék alá a magyarok aránya, tehát ma is hatályos. A 2001. évi 1206-os Sürgősségi Kormányrendelet konkrétan felsorolja azokat a településeket amelyek esetében alkalmazni kell a törvényt. Ezen a listán szerepel Kolozsvár.
 

Hirdetés