Óriási bulit ígér a Diáknapok

Sőt: bulikat. Ha még ki tudod cipelni magad a Törökvágásba a nappali verseny- és kocsmasportok után. Ha nem, kivisznek busszal.
Hirdetés

Holnap robban rá Kolozsvárra a legtöményebb diákadrenalin: a KMDSZ Diáknapok. Idén úgy is mint az Ifjúsági Főváros programsorozat része és a fesztiválszezon nyitánya – tudtuk meg a Diáknapokat beharangozó mai sajtótájékoztatón.

Számokban:

25 éves a KMDSZ, és
22 éve szervez Diáknapokat.
5 napig tart.
14 éves a legidősebb csapat, a Bio-Beton.
54 csapat nevezett be idén.
32-35 főből áll egy csapat.
3 csapat alkot egy klánt.
1870 diák versenyzik a pontokért.
80 külföldi hallgató diákolimpiázik.
120 szervező bonyolítja le az egészet.
Ehhez kell még hozzáadni a szurkolók és bulizók népes táborát.

Mit lát ebből a kolozsvári átlagpolgár?

1. Mintegy 1800 diákot 54 féle pólóban össze-vissza rohangálni a városban. Kivéve holnap délben egykor, amikor mind idejönnek a Főtérre 
  • egy felfújatlan lufival a zsebükben
  • lezavarni egy flashmobot, amihez rádión hallgatják majd az utasításokat,
  • bemutatni a klánjukat
  • és fél órára megbénítani a központban a forgalmat, amíg gyalog elvonulnak a Törökvágásba.
És megmutatni a magyar diákságot a városnak, amely ekkora méretű, magyar nyelvű rajzást csak a Kolozsvári Magyar Napok alatt él meg. A lassú főtéri forgalomhoz pedig már hozzászoktatott minket az Unió utca hetek óta tartó felújítása. A városháza is támogató, segítőkészen áll hozzá a felvonulás biztosításához, mint már évek óta – mondta Rés Konrád, a KMDSZ elnöke.
 
2. Egyenpólóban rohangáló, fotózkodó kisebb csapatokat, akik a fotómaraton, a Klán Tour vagy a City Tour feladatait próbálják minél kreatívabban megoldani.
 
3. Játékot, versengést, röhögéseket és ivászatot, ha említett átlagpolgár véletlenül nappal téved be olyan kocsmába, kávézóba, ahol épp a kocsmasportok valamelyike zajlik.
 
4. Minden este bulit, ha kijön a

Törökvágásba. Például busszal.

Ott lesz ugyanis a Diáknapok buliközpontja. A KMDSZ egy óriás sátrat állít fel ott, akárcsak tavaly, idén viszont a sátoron kívül is lehet szomjat oltani. Sőt: a kényelmesek beülhetnek a VIP Lounge-ba, ott ráadásul pincérek szolgálnak fel.
 
Minden este más stílusú zenére lehet kilazítani az aznapi versenydrukkot, vasárnap este pedig a Bagossy Brothers és az Irie Maffia lép fel. Erre a záróbulira a jegy 30 lejbe kerül a helyszínen, 20 lejbe elővételben, és 50 lejért lehet teljes bulibérletet venni, amellyel bármelyik csapatásra be lehet ugrani. Ilyenhez a KMDSZ-irodában lehet hozzájutni, de már csak ma, és már csak pár óráig.
 
Rés Konrád és Krippán Kinga
 
Rés Konrád KMDSZ-elnök és Krippán Kinga főszervező
 
Ha csak az tart vissza a buliktól és a vasárnapi majálistól, hogy túl messze van a Törökvágás, akkor a KMDSZ neked találta ki a diáknapos buszjáratot. Minden este 21:30 és hajnali 4:00 között félóránként közlekedik két járat is: az egyik a Monostorról indul a Grigore Alexandrescu utcai buszmegállóból, a másik a Mărăști negyedi körforgalomtól úgy, hogy megáll a Soránál, és az állomáson is fel lehet szállni rá. 
 
A bulijáratok visszafele is félóránként indulnak, és az ablakukba helyeztt diáknapos logóról lehet majd felismerni őket. Egy út két lejbe kerül, jegyet a buszon lehet majd váltani.

A verseny

Az a csapat nyer, amelyik a legtöbb pontot összesíti a különböző feladatok teljesítésével. A sportszámok túlsúlya természetes, a csapatok ragaszkodnak is hozzájuk – mondta Krippán Kinga, a Diáknapok főszervezője, de igyekeznek kultúrteljesítményt is kisajtolni a versenyzőkből, például táncot, néptáncot és általános műveltséget. A számok sport-, kultúr- és alkoholtartalmáról bővebben itt lehet olvasni.
 
A vasárnapi majálist nem zsúfolták tele versennyel, de újdonsággal igen: iszapbirkózás helyett buborékszumóban kell majd letolni az ellenfelet a pályáról, gulyás helyett paprikást kell, hogy főzzenek a csapatok, nehogy ráunjanak a gulyásra, a chippendale és vizespóló versenyszámokat pedig összevonták az Erotik-Show néven, ahol természetesen számít a csáberő, de elsősorban a kreativitást díjazzák.
 
Mivel van pár csapat, amely évek óta szinte kizárólag a nyerésre hajt, hogy megmaradjon a Diáknapok játékos jellege, és nagyobb együttműködésre késztessék a csapatokat, idén a KMDSZ 

bevezette a klánokat.

Három csapat alkot egy klánt. A klánokat mi szerdán fogjuk megismerni, az ő bemutatkozásuk az egyik feladat a főtéri megnyitón. Zászlót és figurát kell alkossanak maguknak, az utóbbit digitálisan és makkettként is. A színháborút és a slamversenyt is nem csapatokban, hanem klánokban vívják majd.
 
A klánosítás egyelőre tetszik a csapatoknak – mondta Krippán Kinga, több csapat is jelezte, hogy együtt, klánban töltötték a május elsejét. A klánban megszerzett pontszámokat a klánt alkotó mindhárom csapat megkapja.

A diákolimpiától lesz nemzetközi

az idei Diáknapok, pontosabban Kárpát-medencei, mert az Ausztriából, Csehországból, Szlovákiából érkező vendégversenyzőknek is magyar az anyanyelve, a magyarországi és más erdélyi városokból érkező diákokról nem is beszélve. A változatos állampolgárság viszont milyen jól mutat majd Kolozsvár mint Európa Ifjúsági Fővárosa trófeavitrinjében.
 
A diákolimpiázók is csapatokban kóstolhatnak majd bele a kolozsvári Diáknapokba. Öt fős csapatokba sorolták a 80 vendéget, akik a tömegrendezvényeken ugyanúgy részt vesznek, mint a diáknapos csapatok, erejüket viszont lájtosabb versenyszámokban mérik majd össze. A diákolimpia péntek reggel tízkor kezdődik az EME Jókai / Napoca utca 2 szám alatti székházában.
 
Idén esett meg először, hogy szinte ugyanaz a csapat szervezi a banzájt, mint tavaly: kivételes, hogy se a főszervező, se a csapat zöme nem cserélődött le. Mi több, Krippán Kingának a folytatásra is van gondja: a szervezőcsapat 11 koordinátora utódot kell, hogy találjon magának, és naplót is vezetniük kell menet közben, hogy az utódok tudják majd, mit hogyan érdemes csinálni, vagy épp hogyan nem.
 

Hirdetés