Hallgatóznak süketülésig

Ami Romániában van, még tréfából sem lehet jogállamnak nevezni.
Hirdetés

„Az előző elnök által túlzottan felerősített erőszakszervek a kezdődő demokrácia aprócska csíráit is lábbal tiporták, és az alapvető polgári és politikai jogokat félrelökve beleverték az emberekbe a félszt, s egy rendőrállam felé tolták az országot. Maga Traian Băsescu mondotta, hogy a hírszerzés, az ügyészség túlburjánzott, ma már senki által nem ellenőrizhető.

Emlékezhetünk még, hogy az exelnök mellett ténykedő feleség unszolására bizonyos Elwis Săftoiut odatették a külügyi hírszerzés főnökének, de már az első napokban elkotyogta, hogy ők is hegyezik a fülüket – annak ellenére, hogy a törvény szerint ez csak a Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) szabadna, nekik is csak bírósági jóváhagyással. Megjegyzem, a fáma szerint csak egyetlen ilyen bíró bólint rá a SRI-kérelmekre, de eddig egyet sem utasított vissza. És azt is jogszabály mondja ki, ha a hosszas lehallgatás ellenére sem találtak semmit a kedves adófizető ellen, akkor meg kell mondaniuk neki, hogy kémkedtek utána, s tiszta, mint a hegyi patak. Nem tudok arról, hogy ilyesmi valaha is megtörtént volna.

Tehát behatárolt, hogy ki, mikor és meddig fülelhet. Elwisék nincsenek a listán. De nincs rajta a többi hírszerző csoport sem. Ennek ellenére a haza védelme nevében hallgatóznak szinte a süketülésig. Legutóbb a korrupcióellenes ügyészség elnök-üdvöskéje, Laura Codruța Kövesi nyilatkozta el magát, hogy ők is teljes rössel hallgatóznak. Persze, ők is törvénytelenül.”

Hirdetés