Elstartoltak a Hunyad Megyei Magyar Napok

Tizenegy településen lesznek rendezvények.
Hirdetés

„Minden évben egy mottó köré tervezzük meg a Hunyad Megyei Magyar Napokat, az idén természetes volt, hogy az RMDSZ megalakulásának huszonötödik évfordulója égisze alatt szerveztük meg rendezvényeinket. Tavaly a közösségépítés éve volt, felvezetve ezáltal is az idei kerek évfordulót, hiszen tevékenységünk középpontjában továbbra is a közösségépítés áll, ugyanakkor a huszonöt éves születésnap egyben az új kezdet évét jelenti, amely a következő negyedévszázadot indítja el” – fogalmazott Winkler Gyula vasárnap, május 3-án a vajdahunyadi színházban, ahol a Hunyad Megyei Magyar Napok hivatalos megnyitóját tartották.

Az RMDSZ sajtóirodájának közlése szerint a rendezvény díszmeghívottja Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete volt, az eseményen részt vett Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális főtitkárhelyettese, valamint egy Vas megyei küldöttség, amelyet Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke vezetett, továbbá vendégek érkeztek Várpalotáról, Petrozsény testvértelepüléséről. A szórvány-székely együttműködés keretében pedig, a hagyományoknak megfelelően, a háromszékiek idén is részt vesznek a Hunyad Megyei Magyar Napokon.

Kofity Zoltán, az RMDSZ Vajdahunyadi Szervezetének elnöke és Takács Aranka önkormányzati képviselő házigazdaként köszöntötték az egybegyűlteket, Hegedüs Csilla főtitkárhelyettes, az RMDSZ nőszervezetének alelnökeként a szövetség kolozsvári kongresszusáról és az újratervezésről beszélt, míg Zákonyi Botond nagykövet azt hangsúlyozta, hogy Magyarország elkötelezett a dél-erdélyi szórvány támogatásának ügyében.

A megnyitón második alkalommal adták át a Barcsay Ákos Hunyad megyei közéleti díjat, amelyet évente három, a dél-erdélyi szórványközösségekben tevékenykedő, a közösségépítő munkában kiemelkedő teljesítményt elérő személynek ítélnek oda. A kuratóriumi döntés szerint idén Szász János, Hunyad megye római katolikus főesperese, Máté Márta tanárnő, Hunyad megyei főtanfelügyelő-helyettes és Antal Amália, a lupényi magyarok fáradhatatlan közösségszervezője vehette át a kitüntetést.

Hirdetés

A megnyitó kulturális programmal folytatódott, majd Nagy Feró tartott koncertet a vajdahunyadi színház nagytermében. A hatodik alkalommal megszervezett Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvényei idén május 1–10. között zajlanak 11 településen. 

Fotó: Facebook/Hunyad Megyei Magyar Napok

Hirdetés