Mennyire jó a román útlevél?

Lehet találgatni: hány országba juthatunk el gond és vízum nélkül?
Hirdetés

A passportindex.org honlap egyik kiterjedt elemzése rámutat arra, hogy több kelet-európai ország, például Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Észtország, Litvánia vagy Bulgária polgárai sokkal könnyebben utazhatnak, mint a románok.

A románok az 1989-es forradalom, majd Románia 2007-es EU-csatlakozása után egyre könnyebben utazhattak, mert már nem volt szükségük vízumokra.

Ennek ellenére a román útlevél nem tartozik az élmezőnyhöz,

még akkor sem, ha más kelet-európai országok által kibocsátott dokumentumokhoz hasonlítják. Erre a következtetésre jutott a passportindex.org honlap az Arton Capital által összegyűjtött adatok alapján. A cég egyetlen kritérium alapján készítette rangsorát: hány helyre juthatnak el az adott ország polgárai vízummentesen, vagy a határátkelőknél beszerezhető vízummal.

Ennek alapján a román útlevél a 17. helyen áll a világon, a birtokosaik ugyanis a világ 128 országába juthatnak el könnyen. Románia olyan országokat előz meg, mint Horvátország, Chile, Törökország, Szerbia vagy Oroszország, de hátrányban van Magyarországgal, Bulgáriával vagy Észtországgal szemben.

A teljes rangsor itt megtekinthető.

Az AEÁ és Anglia vezetik a rangsort

E hierarchia csúcsán az Amerikai Egyesült Államok és Nagy-Britannia találhatók, ezeknek az országoknak a polgárai ugyanis 147 országban juthatnak el gond nélkül.

Míg a rangsor felső részében nem nagyon érnek bennünket meglepetések, a regionális rangsorokban vannak váratlan eredmények. Afrikában például a Seychelles-szigetek polgárai vannak a legkiváltságosabb helyzetben, ugyanis 116 országba tudnak gyorsan eljutni.

Hirdetés

A Közel-Keleten Omán (134 országba nem kell vízum) és Izrael (129) vezeti a rangsort.

Végül Latin-Amerikában Argentínának (129) és Brazíliának (128) van a legerősebb útlevele.

Ki van az utolsó helyen?

Valószínűleg sokan arra gondolnak, hogy az észak-koreaiak vagy valamelyik arab ország polgárai lehetnek a passportindex.org által készítette rangsor utolsó helyén.

Nos, nem így van. A 80., utolsó helyen öt ország osztozik: Dél-Szudán, Salamon-szigetek, a Palesztin Területek, São Tomé és Príncipe, valamint Mianmar.

Hirdetés