A Székelyföldön dohányzik a legtöbb fiatal

Ennek visszaszorítására be kellene tiltani a cigizést a kocsmákban.
Hirdetés

Országos felmérések szerint Kovászna és Hargita megyében dohányzik a legtöbb fiatal – hangzott el a sepsiszentgyörgyi Tanulók Palotájában a Mit csinálsz a dohányzás helyett című rajzverseny díjkiosztó gáláján. A szakemberek azt mondják: a gyerekek ezt a mintát látják a szüleiktől.

„Nincs mindenre kiterjedő statisztikánk, de a Hargita megyei Kányádon például, az összes hetedikes és nyolcadikos gyerek azt mondta, hogy otthon dohányoznak a szülei, ők passzív dohányosok” – mondja dr. Gáspárik Ildikó. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem tanára szerint a székelyföldi megyék élen járnak a dohányzás következtében kialakuló betegségek elterjedtségében.

„Míg Nyugaton visszaszorulóban van a dohányzás a magasan képzett fiatalok körében, nálunk semmi hasonlót nem tapasztalunk” – mondja Gáspárik Ildikó. Ezzel együtt a helyzet itt is javult: amíg a hetvenes években a felnőtt lakosság fele dohányzott, mára ez az arány húsz százalék körülire csökkent.

Nem kellene feltalálni a spanyolviaszt, csak alkalmazni kellene a nyugati jó tapasztalatokat: a legnagyobb visszaszorító hatású intézkedés az volt, hogy megtiltották a dohányzást a szórakozóhelyeken – magyarázza a szakember, aki hozzáteszi: nem igaz, hogy ettől csődbe mentek a kocsmák.
 

Hirdetés