Közintézményeknek adják az elkobzott ingatlanokat

Az állam rövid úton szeretné hasznosítani a büntetőperek ítéleteiben elkobzott ingatlanokat.
Hirdetés

A büntetőügyekben elkobzott ingatlanokat közintézményeknek fogják odaadni – döntött a kormány szerdán. Az ingatlanok ezeknek az intézményeknek a tulajdonát fogják képezni. A bírósági ítéletek után csak akkor kezd az állam a hosszass értékesítési folyamatba, ha egyik területi vagy központi intézete sem jelentkezik az illető ingatlanért.

A kormány ma sürgősségi rendelettel szabályozta a büntetőperekben elkobzott ingatlanok sorsát. Az ezt kezelő Használatlan Javak Azonosításának Országos Ügynökségét viszont csak ezután hozzák létre, mert megalapításáhz külön törvény kell, amit április végén szeretne a kormány benyújtani a parlamentnek szintén sürgősségi eljárással.
 
A kormány szóvivője szerint a helyi vagy központi hatóságok a bírósági ítéletet követő 90 napban kérvényezhetik az ilyen elkobzott ingatlanokat, ekkor sima átvételi jegyzőkönyvvel az illető intézmény kezelésébe adják az épületet. Igénylések hiányában az épület eladhatóvá válik a régi, 14/2007-es sürgősségi kormányrendeletnek megfelelően.
 
Az árverésre már meghirdetett, állami magántulajdonnak számító ingatlanok adásvételét szintén a 2007-es kormányrendelet szerint zárják le.
 
Az új ügynökség korábbi terve szerint az elkobzott ingatlanokat oktatási vagy egészségügyi egységekké vagy közintézmények székházává alakítanák át.

Hirdetés