Csak befektető ne légy Romániában!

Egy osztrák beruházó fafeldolgozóba fektette a pénzét. Az akkor törvényesnek mondott ügylet után többen is megpróbálják kiforgatni a vagyonából.
Hirdetés

Vármező felső felében az egykori állami fafeldolgozó egység területén működik a FA&HA osztrák fafeldolgozó egység leányvállalata. A környék lakosai számára munkahelyet biztosító magánvállalkozás tevékenységét a beruházást követő második évet követően kellemetlen fordulatok akadályozzák. Egy olyan terület és adásvételi szerződés tulajdonjoga vált kérdésessé, amelynek törvényességét a tizenöt éve megtartott nyilvános árverésen a megyei elöljárók jelenléte és aláírása lett volna hivatott biztosítani.

1999-ben két osztrák állampolgár vásárolta meg az akkor felszámolás alatt lévő vármezői IFET állami fafeldolgozó vállalatot. Az egykor magyar kincstári tulajdonban lévő, majd a román állam tulajdonába került hat-hét hektáron elterülő vállalat nyilvános árverésén jelen volt a megyei tanács, a kormánymegbízott, illetve az állami erdészeti hivatal képviselője, akkor mindannyian rábólintottak a 49 évre szóló koncessziós szerződés aláírására.

Egy év sem telt el a szerződés aláírásától, és az átvétel pillanatában közigazgatásilag Nyárádremetéhez tartozó területre az alsóköhéri önkormányzat benyújtotta területigényét, ugyanakkor az erdészeti hivatal is jogvitát kezdeményezett a terület megszerzése érdekében. Az osztrák tulajdonosok két részletben vásárolták meg az egykori állami fafeldolgozót, majd az irodaépületeket. Érdeklődőként még famegmunkáló gépekkel felszerelt műhelyeket kínáltak fel eladásra, majd mire a szerződést aláírták és kifizették, gyakorlatilag kiürített épületeket vehettek át. A bizonytalan helyzet miatt az egyik társtulajdonos kilépett, így jelenleg Fahrenberger Rudolf a vármezői osztrák leányvállalat egyedüli tulajdonosa.

A többnyire épületfát, nyílászárókat, lépcsőket, tetőszerkezetet kivitelező egységben havonta háromszázötven köbméter faanyagot dolgoznak fel. Kezdetben ötven alkalmazottat foglalkoztattak, mára tizenhétre kellett csökkenteniük a létszámot. Az osztrák leányvállalat sorsa kiszámíthatatlan, ugyanis a befektető a román állam igazságszolgáltatásában, de a törvényes képviselőkben is egyaránt csalódott. A licit nyomán aláírt adásvételi szerződést 2006-ban megsemmisítették, azóta mindenki a magáénak szeretné tudni az ipari létesítmény területét, amelynek havi bérleti díja ezer euró, amit a három érdekelt fél a saját költségvetésében szeretne látni.
 

Hirdetés