Homok a gépezetben

A korrupciós ügyek margóján zajló médiacirkusz legkevésbé a gyanúsítottaknak jó, de összességében az egész társadalomnak árt.
Hirdetés

„Általában megbízhatóan informált források szerint a leköszönt elnök is a korrupcióellenes ügyészek célkeresztjében van. Ha ez igaz, akkor érthető a héten az igazságügyi gépezet ellen intézett kirohanása, amit egyes elemzők máris politikai öngyilkosságként könyveltek el. Pedig az elnöksége évtizedében elindított korrupcióellenes gépezettel szembeni pálfordulás – a saját esetleges érintettségét leszámítva – annak a beismerése, hogy van homok a látszólag olajozottan működő gépezetben.

A korrupciós ügyek margóján zajló médiacirkusz legkevésbé a gyanúsítottaknak jó, de összességében az egész társadalomnak árt. Nem utolsósorban azért, mert az e híreknél is fontosabb dolgokról így kevesebb szó esik a közbeszédben. De, a cirkusznál maradva, az világos, hogy a jogerős bírói ítélet kimondásáig bármely gyanúsítottat megillető ártatlanság vélelmét és a gyanúsítottak személyi jogait jobban kellene tisztelni. És ha ez a szenzációkra éhes televízióknak nem megy, van zabla a hatóságok kezében, csak épp mostanság fütyülnek rá használni.

A bilincscsörgés zavaró mivoltáról adott sajtónyilatkozatok helyett például górcső alá vehetnék a törvényhozók az audiovizuális törvényt, és számon kérhetnék az ennek a betartása felett őrködni hivatott, adólejekből fenntartott audiovizuális tanács hallgatását. Mert ha adott esetben egy pártpénzekből fenntartott kereskedelmi televízió előszeretettel filmezi a gazda bilincsre vert politikai ellenfelét, majd órákig teregeti a szennyesét a szakma legalapvetőbb szabályait is lábbal tipró »vitaműsorokban«, az, még ha nem is fekszi meg az illető sajtómunkások gyomrát, nem fér bele a sajtószabadság elvébe. Ilyesmit megállítani most is van lehetőség, hiszen van törvénykeret, jól emlékezhetünk rá, hogy az azóta már rács mögött ülő néppárti

népmegváltó »hírtelevízióját« sikerült megszüntetni, mert volt akarat is a törvények alkalmazására. A korrupciós ügyekhez kapcsolódó, a gyanúsítottak jogait sértő médiaviselkedés valahogy nem éri el az audiovizuális tanács ingerküszöbét. Véletlen volna, hogy ennek az intézménynek a szociáldemokrata támogatottságú elnöke is a korrupcióellenes ügyészség vendége volt a napokban kihallgatáson?”

Hirdetés