Konjunktúralovagok

Az elmúlt 150 év történelmi fejleményeinek fényében nehezen tudjuk elhessegetni a gondolatot, hogy ha ne adj’Isten jelentõs orosz haderõ jelenne meg a Prut folyó vonalán, Románia csupán néhány órán belül döntene úgy, hogy a nagy Orosz Föderáció elsõ számú európai partnere kíván lenni.
Hirdetés

„Klaus Johannis államfõ például lassan egyetlen alkalmat sem szalaszt el, hogy hûségesküt tegyen az Egyesült Államoknak. Nota bene, természetesen egy olyan, az országnak és a térségnek védelmet nyújtó katonai szövetségesrõl van szó, amellyel a közös, nyugati civilizációs gyökerek is összekötik Európát, ugyanakkor Bukarest lassan úgy viselkedik, mintha Washington érdekeinek elsõ számú kijárója lenne Európában.

Johannis nemrég Törökország európai uniós csatlakozása mellett szállt síkra – ami ugyan az EU tagállamainak jelentõs része számára nemkívánatos az eltérõ kulturális és civilizációs háttér, a bizonytalan politikai környezet, valamint a nagyszámú muzulmán bevándorló lehetõsége miatt, az Egyesült Államok azonban saját stratégiai érdekei miatt kitartóan kardoskodik mellette.

Kiállt az államfõ a transzatlanti kereskedelmi szerzõdés mellett is, ami szintén Washington szívügye – ugyanakkor Európában felháborodást okoz, hiszen az amerikai és az EU-illetékesek a nyilvánosság kizárásával tárgyalnak egy olyan dokumentumról, amely korlátlanul szabadíthatná rá az európai piacra az amerikai cégeket és termékeket.

Arról nem is beszélve, hogy a külpolitikai prioritások között az EU-kapcsolatok mindig a Washingtonnal és a NATO-val ápolandó jó viszony mögé sorolódnak.

Ezt az sem teszi szimpatikusabbá, hogy az oroszok az utóbbi idõben egyre gyakrabban bírálják Bukarestet a NATO-nehézfegyverzet és a katonai egységek befogadása miatt.

Hirdetés

Sokadszor írjuk le: Oroszország komoly fenyegetést jelent Közép-Európa számára, és addig jó, amíg az orosz érdekszféra határa a lehetõ legkeletebbre húzódik tõlünk. (Ugyanakkor az elmúlt 150 év történelmi fejleményeinek fényében nehezen tudjuk elhessegetni a gondolatot, hogy ha ne adj’Isten jelentõs orosz haderõ jelenne meg a Prut folyó vonalán, Románia csupán néhány órán belül döntene úgy, hogy a nagy Orosz Föderáció elsõ számú európai partnere kíván lenni.)

Továbbra is úgy tûnik: az egyre agreszszívabb ügyészi felbuzdulás, az adóhivatali ámokfutás és a Washington melletti hûségeskük hirtelen megszaporodása még mindig nem a nyugati értékek és a törvényesség melletti õszinte és mély elkötelezettség jele.”

Hirdetés