Kitalálja, ki a legnagyobb szókincsű magyar költő?

Mert most már tudományosan bebizonyították. Hogy mikre nem képes a modern technológia!
Hirdetés

Amit eddig csak sejtettünk, hogy Arany János a legnagyobb szókincsű magyar költő, immár egzakt módon is bebizonyosodott. Az Origo ugyanis a big data technológia segítségével, számítógépekkel számoltatta meg, a magyar költészet héroszai közül ki használt több egyedi szót és szótövet.

A számítógépes adatelemzés szerint – ha csak a költeményeit nézzük – Arany élete során 287.425 szót írt le, összesen 59.697 egyedi szót használt, ha pedig a ragozott formákat nem tekintjük külön szónak, akkor valamivel több, mint 16 ezret. Szalonta nagy szülötte ezzel megelőzte Vörösmartyt, Petőfit, Adyt, Babitsot és József Attilát.

Hogy lássuk, miről beszélünk: a magyar nyelvben összesen 60-100 ezer egyedi szó van, egy átlagos értelmiségi egyévnyi beszédét rögzítve körülbelül 25-30 ezer szó fordulna elő.

Az igazság kedvéért hozzá kell tennünk, hogy a különböző kategóriákat összesítő táblázat szerint Babits több szót írt le, mint Arany, József Attila pedig az összes leírt szavához képest arányaiban a legtöbb egyedi szót használja.

Hirdetés

Érdekességként megemlíthetjük, hogy a „szép” jelző mindegyik költőnél tekintélyes mennyiségben fordul elő, Arany János ezek után legtöbbször a „király”, „ember”, „nap” és „Toldi” kifejezéseket használta. A többi költőnél gyakran előfordult még a „magyar”, a „bús” és az „Isten”.

A big data a nagy mennyiségű adatok feldolgozását lehetővé tevő technológia, az adatrobbanás következtében keletkező óriási mennyiségű információhalmaz rendszerezésének és elemzésének tudománya (amelyről például itt és itt olvashat).

Hirdetés