Pártfüggetlen polgármester-jelöltet akarnak a szatmári magyarok

Legalábbis az egyik helyi lap felméréséből ez derül ki. Azért pártfüggő jelölt is akad már.
Hirdetés

Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatosan, hogy miként kellene dönteni Szatmárnémetiben a „magyar polgármesterjelölt” személyéről. Az RMDSZ vezetősége korainak tartja a jelölést. A szatmáriak széles körű párbeszédet szeretnének annak érdekében, hogy egy megfelelő magyar, pártfüggetlen polgármesterjelölt indulhasson a 2016-os helyhatósági választásokon — ez derül ki a Friss Újság által körülbelül két hete elindított közvélemény-kutatás eredményeiből. A válaszadók több mint fele, közel 60% voksolt a erre a lehetőségre. Emellett körülbelül 20% vélte úgy, hogy nincs szükség vitákra, és a magyaroknak az RMDSZ jelöltjét kell támogatniuk. Ugyancsak ennyien (kb. 20%) vélekedtek úgy, hogy nem kell erőltetni a „magyar jelöltet”, inkább arra kellene törekedni, hogy a jelenlegi vezetés leváltására esélyes indulót juttassanak győzelemhez.

Eközben az első jelölt-aspiráns is bejelentkezett — Maskulik Csaba önkormányzati képviselő, az RMDSZ-frakció korábbi vezetője nyilvánosságra hozta szándékát, miszerint megméretkezne a jelölti státusért. Úgy vélekedett, nyílt, demokratikus előválasztás keretében kellene hogy döntés szülessen arról, kit indítson a Szövetség 2016-ban.

Maskulik Csaba szerint időben el kell kezdeni az építkezést, ezért állt elő már most a bejelentéssel, ugyanis nem lehet 3–4 hónap alatt felkészülni egy ilyen fontosságú választásra.

Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei, illetve Kereskényi Gábor, a Szövetség szatmárnémeti elnöke ellenben úgy véli: korai még a jelöltállítás.
 

Hirdetés