Johannis kissé „túlszerette” a román államot

Lojalitás, kölcsönös tisztelet és harmónia – az elnök szerint ez volt mindig is jellemző az erdélyi németek és a román állam viszonyára.
Hirdetés

A romániai németek mindig lojálisak voltak a román államhoz, amelynek megerősödéséhez és korszerűsítéséhez építő módon hozzájárultak – hangoztatta Klaus Johannis, Románia elnöke hétfőn Nagyszebenben.

Az államfő – aki maga is a német kisebbség soraiból származik – Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel közösen vett részt A romániai német kisebbség -  Múlt és jelen az egyesült Európában címmel megrendezett kiállítás megnyitóján.

Johannis a világ etnikai indíttatású konfliktusainak fényében példásnak és követendőnek nevezte a romániai együttélési modellt. Kifejtette: rövidebb, „múló ideológiai” különbségektől eltekintve a románok és az országban élő németek viszonyát „kölcsönös tisztelet és harmónia” jellemezte.

„A német közösség hálás a román népnek és hatóságoknak azért, hogy a kommunista diktatúra bukása óta eltelt 25 évben jelentős támogatást kapott identitása megőrzéséhez, a polgártársai részéről pedig nyitottság és szimpátia övezte. A német kisebbség intézményei – óvodák, iskolák, színházak, sajtó, kulturális egyesületek és idősotthonok – nem léteznének ma a román közigazgatás országos és helyi szerveinek nagylelkű támogatása nélkül” – jelentette ki Johannis.

Hozzátette: a romániai németek az ország történelmének és identitásának szerves részét képezik, kulturális örökségük a sokszínű romániai kultúra részét képezi és mindenki azt szeretné, hogy ez a jövőben is így legyen.

Hirdetés

A két világháború között még 800 ezer német élt Romániában. A háború, és a szovjet deportálások nyomán a közösség létszáma megfeleződött, majd a Ceausescu-diktatúra – a Német Szövetségi Köztársaság által kifizetett – „fejpénzért” adott kivándorlási engedélyt további kétszázezer romániai németnek. A kommunizmus bukása után a kivándorlás folytatódott: a 2011-es népszámláláson 27 ezer lakos vallotta magát németnek Romániában.

A német diplomácia vezetője bukaresti hivatalos tárgyalásait követően a Romániai Németek Demokrata Fóruma fennállásának negyed évszázados jubileumi ünnepségére érkezett az erdélyi szász építészet sok évszázados nyomait őrző Nagyszebenbe.

Steinmeier romániai látogatását egyébként egy kínos diplomáciai baki is beárnyékolta: a román külügyminiszter egy olyan – a 135 éves diplomáciai kapcsolatokra visszatekintő – emlékkiadványt adott át neki, amelynek borítóján Németország helyett Franciaország körvonalai jelennek meg a német nemzeti színekkel. Az Agerpres állami hírügynökség által egyetlen példányban készített emlékkiadvány „műszaki hibájáért” a román külügyminisztérium elnézést kért Steinmeiertől.
 

Hirdetés