Magyaromán lufik a kolozsvári égen

A Musai-Muszáj akciócsoport kimozdult a Főtér környéki komfortzónából, ezúttal az Avram Iancu-szobornál rendeztek – szó szerint – sokszínű villámcsődületet.
Hirdetés

Ha csütörtök délután, akkor muszáj flashmobra menni Kolozsváron. A főtéri és Karolina téri megmozdulás után a város románságának szimbolikus helyszínén, az Avram Iancu (értsd: Bocskai) téren akcióztak a Musai-Muszáj civil kezdeményező csoport tagjai és szimpatizánsai.

Útban a tér felé, a Győzelem mozi melletti átjárónál botlunk bele a pörformansz egyik főszereplőjébe, a piros, fehér és zöld színű léggömböket tartó kisfiúba (musai-muszáj elárulnunk, hogy kollégánk kisfiáról, Szántai Kristófról van szó). Szemben, a tér másik sarkán található zebránál várakozik a zöld jelzésre a másik főszereplő, a piros, sárga és kék színű lufikkal érkező kisfiú.

A dramaturgia viszonylag egyszerű: a két, román és magyar nemzeti színű lufikkal felszerelt gyermek, mintegy mozgó szimbólumként, pontban öt órakor elindul a tér két sarkától egymás felé, majd betérnek az Erdély legmagasabb köztéri emlékoszlopa címre vetélytárs nélkül pályázó Avram Iancu-szobor elé.
 
Ott – némi felnőttsegítséggel – összekötözik a két nemzeti trikolórt formázó léggömbegyüttest, aztán a mobiltelefonok és fényképezőgépek kattogása közepette (ne feledjétek elküldeni a fotókat a musai.muszaj@gmail.com e-mail címre!) eleresztik a piros-fehér-sárga-zöld-kék képződményt, hadd szálljon messzire az ifjúsági főváros borongós egén. És az száll, száll, ügyesen megkerülve a Iancu-totemoszlopot, az ortodox katedrális kupolája felé.
 
Ez volt a poézis. Közben viszont kifejezetten gyakorlatias dolgokat is lehetett intézni: aláírni a többnyelvű helységnévtáblákat követelő, polgármesteri hivatalnak címzett beadványt (állítólag közel ötven gyűlt most össze) vagy pénzadományt helyezni el egy musai-muszájos befőttesüvegbe (magyarul borkány).
 
A lufi elszáll, a probléma marad. Kérjük a következőt.
 
Szöveg: Papp Attila Zsolt; fotók: Szabó Tünde; videó: Szántai János
 

Itt még kizárólag román nemzeti színekben pompázik az Avram Iancu tér

Román, magyar, két jóbarát

Muszáj aláírni a többnyelvűségért

…és adakozni a borkánba

A magyaromán lufik gyanakodva kerülgetik Avram Iancut

Hirdetés

A képen egy ortodox templomot és néhány léggömböt rejtettünk el

 

 

Hirdetés