Multik kultúrája

A nagy áruházláncoknak éppen az fáj, hogy az állami online adatbázis fokozná a konkurenciát a piaci szereplők között, és mindez az árak lefaragásához vezetne.
Hirdetés

„De milyen »érveket« is sorakoztatnak fel a multiláncok a lakosság tájékoztatását szolgálni hivatott rendszerrel kapcsolatban?

Például azt, hogy szerintük egy fogyasztónak folyamatosan a világhálón kellene »lógnia«, és gyors közlekedési lehetőséggel kell rendelkeznie ahhoz, hogy hozzáférjen a legolcsóbb termékekhez. És akkor mi van? – tehetné fel a kérdést bármelyik hazai háziasszony. Akik közül bizony nagyon sokan végeznek piackutatást egy-egy bevásárlás előtt, hiszen nem mindegy, hol tudják olcsóbban beszerezni a napi fogyasztói kosárba kerülő termékeket. Csak hát a nagy áruházláncoknak éppen az fáj, hogy az állami online adatbázis fokozná a konkurenciát a piaci szereplők között, és mindez az árak lefaragásához vezetne.

Erősen visszás azonban ez az ellenkezés annak ismeretében, hogy ezeknek a multiknak egy részét nemrég éppen kartellezés, pontosabban árrögzítés miatt sújtotta tetemes bírsággal a versenytanács. Arról nem beszélve, hogy a hiper- és szupermarketek jelenleg erre szakosodott cégeknek fizetnek olyan ár-összehasonlítási kutatásért (elvégre a konkurencia tarifái mégiscsak érdeklik őket), amelyet a kormány közpénzből és uniós forrásokból tervez megvalósítani.

Jobban tennék tehát, ha csendben maradnának, és örülnének, hogy kinyithatnak vasárnap. A Magyarországon március 15-én életbe lépő vasárnapi zárva tartás ötlete ugyanis Romániában is felmerült, és a példa akár ragadós is lehet.”

Hirdetés