Kányádi Sándor Áder Jánosnál vacsorál

Mivel az erdélyi költőnek 60 éve jelent meg az első kötete. Második kötetét 1957-ben azonnal bezúzták.
Hirdetés

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita tiszteletvacsorán látja vendégül ma Kányádi Sándort és feleségét, Tichy Mária Magdolnát a Kossuth-díjas költő, író, műfordító első könyve megjelenésének 60. évfordulója alkalmából a Sándor-palotában. 

 
A hamarosan 86 éves költő első versét Páskándi Géza közölte 1950-ben a bukaresti Ifjúmunkás lapban. Kányádi abban az évben költözött Kolozsvárra, versei az Utunkban is megjelentek.
 
Első kötete, a Virágzik a cseresznyefa, 1955-ben jelent meg. Erről így ír a második kötetében, amelyet a könyvesboltokban való megjelenése után azonnal bezúztak:
 

Első kötetem nekrológja

Elfogytak verseim
mindjárt az első héten.
Nem dicsekvésből mondom ezt,
csak vigasztalásképpen.
 
Kis kötet volt. Elhallgatták.
Ilyen az élet sodra.
Jobb így, mintha dicsőítve
boltokban porosodna.
 
 
A Sirálytánc című második kötetéből alig pár darab maradt fenn, a versek most a Digitális Irodalmi Akadémia felületén olvashatóak
 
Kányádi Sándor évek óta Budapesten él, 1997-től a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság tagja.
 
Életművének fontos részét képezik az esszék és műfordítások, de írt drámát és forgatókönyvet is. Több vers- és mesekötete szól a gyermekeknek, számos versét a Kaláka együttes zenésítette meg. Kányádi saját műveinek avatott előadója, több nagylemeze is megjelent. Műveit számos nyelvre lefordították, művészetéért több rangos elismerést kapott.
 
A díszvacsorákon általában a legnevesebb magyar éttermek és séfek alkotta négyfogásos menüket szolgálnak fel a vendégeknek, ez alkalommal a Gerbeaud menüjét.
 
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

 

Hirdetés