Tőkés: nincs oka az ünneplésre az RMDSZ-nek

Az ünneplés helyett inkább tartson önvizsgálatot – szólította fel az RMDSZ-t Tőkés László EP-képviselő.
Hirdetés

Az RMDSZ fennállásának 25. évfordulója, és az ebből az alkalomból szervezett programsorozat apropóján, valamint az Átlátszó Erdély neptuni tárgyalásokról szóló oknyomozása kapcsán tartott sajtótájékoztatót Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke. Bevezetésül arra mutatott rá, hogy nincs oka az RMDSZ-nek az ünneplésre, ugyanis az elmúlt huszonöt évben egyetlen stratégiai fontosságú célkitűzést sem sikerült megvalósítani, mint például a többszintű autonómiát, vagy az állami magyar egyetemet. Kelemen Hunor a napokban elégedetten nyilatkozott az eredményekről a Nagyváradon tartott ünnepségen, erre utalva Tőkés elmondta: furcsállja az RMDSZ elnökének a türelmét, és úgy véli, az elmúlt

25 év elég hosszú idő volt ahhoz, hogy látványosabb eredményeket is megvalósítson a szövetség.

Tőkés úgy vélekedett: az aradi Szabadság-szobor meggyalázása, a nagyváradi Szent László-szobor ügye, a Székely Mikó Református Kollégium visszaállamosítása, a folyamatossá vált nyelvháború, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatának bizonytalan jövője, a nemzeti jelképek üldözése szöges ellentétben állnak „pártunk és kormányunk” harsány ünneplésével. Az EP-képviselő szerint a felsorolásból is egyértelművé válik, hogy nincs mit ünnepelnie az RMDSZ-nek, és ezt a „kis lépések politikájának” és a neptuni politizálásnak köszönheti.

Az EMNT elnöke nehezményezi, hogy az RMDSZ-nomenklatúra jubileumi diskurzusa mélyen hallgat Neptunról, mely vízválasztó az erdélyi magyar érdekképviseletben. Megdöbbenéssel olvasta – folytatta Tőkés – az Átlátszó Erdély vizsgálati anyagát, amelyből kitűnik, hogy az RMDSZ képviselői anyagi javak és tisztségek fejében tárgyaltak az amerikai Project on Ethnic Relations (PER) közvetítésével a román hatalom egykori képviselőivel. Az Átlátszó Erdély viszont téved abban, hogy a tárgyalásokon részt vevő szövetségi képviselők mandátummal rendelkeztek, amikor tárgyalóasztalhoz ültek. Ennek alátámasztására Tőkés a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) egy 1993-as állásfoglalását ismertette, melyben SZKT egyértelműen elítélte a neptuni paktumot.

Végső következtetésként az EMNT elnöke hangsúlyozta: ünneplés helyett mindenekelőtt arra van szükség, hogy

az RMDSZ erkölcsi és politikai önvizsgálatot tartson,

és levonja az egész erdélyi magyar nemzetpolitikát tévútra vezető pártirányítás személyi konzekvenciáit. A neptuni tárgyalásokon részt vevő Borbély Lászlónak nincs mit keresnie az RMDSZ vezetésében, de Frunda Györgynek is tisztáznia kellene, hogy kit képvisel Victor Ponta miniszterelnök főtanácsadójaként.

Hirdetés

Úgy vélekedett: a teljességgel elhibázott neptuni politikai irányvonal revíziójára, illetve korrekciójára van szükség. Újságírói kérdésre Tőkés hangsúlyozta: a nemzeti elkötelezettségű magyar vezetőknek egységre kell törekedniük ahhoz, előrébb jusson a nemzeti önrendelkezés ügye. Az RMDSZ korrupciós ügyeit firtató újságírói kérdésre válaszolva pedig az EMNT elnöke kifejtette: különbséget kell tenni a valóban korrupciós ügyek és az etnikai színezetű esetek között. Előbbiekhez sorolta Borbély László ügyét, illetve a Bihar megyei RMDSZ viselt dolgait, utóbbiakhoz pedig Markó Attila esetét.

Fotó: Mészáros Tímea

Hirdetés