Szerző: Demeter J. Ildikó
2015. február 11. szerda, 07:48
Két RMDSZ-es képviselő pere zárult le. És nem csupán számukra kedvezőtlenül: a magyar érdek­képviselet két évtizede még szilárd, de mára igencsak megrendült erkölcsi hitele tovább vékonyodik tőle, ami a közösségnek sem használ.

„Egymást érik az ügyészségi kivizsgálások, korrupciós vádak és ítéletek. Hétfőn egyetlen képviselő, a tízévi pályafutása alatt sok hívet és még több ellenséget szerzett Elena Udrea volt idegenforgalmi és fejlesztési miniszter mentelmi jogáról egymás után hat ízben – hat külön kérésre – kellett titkos szavazáson dönteni, kedden három másik honatya ügye került a jogi szakbizottság elé, ugyanakkor két RMDSZ-es képviselő pere zárult le. És nem csupán számukra kedvezőtlenül: a magyar érdek­képviselet két évtizede még szilárd, de mára igencsak megrendült erkölcsi hitele tovább vékonyodik tőle, ami a közösségnek sem használ. Közömbös külső szemlélők számára ugyanis egykutya minden korrupciós ügy – csak egy-egy nagyobb összegű lefizetésen szörnyülködnek el – , és kínosan egyforma az érintettek védekezése. Annyiszor elmondta már minden gyanúba keveredett tisztségviselő, hogy politikai bosszú vagy leszámolás áldozata, hogy ezt már jóformán senki meg sem hallja, noha esetenként igaz is lehet.

Arra egyelőre nincs elfogadható magyarázat, hogy miért értek szinte egyszerre fordulóponthoz nagyon különböző, többéves történetek, amelyeknek hatalmon lévő és ellenzéki főszereplői is vannak. Jó lenne elhinni, hogy ez az igazságszolgáltatás áhított függetlenségének jele, nem pedig hátulról irányító, láthatatlan erők munkája."

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/7697
Egy új törvénytervezet olyan területeket adna át az egyházaknak, melyek soha nem álltak egyházi tulajdonban. Az erdészeti szakszervezetek tiltakoznak.
A román miniszterelnök asszony olyat mondott, hogy a Brüsszelben ücsörgő politikusok leestek a székről.
Lehet, hogy nem is akkora pótcselekvés az RMDSZ centenáriumvégi pótcselekvése.
A szerző szerint van abban valami, hogy aki nem megy el szavazni, az ne ugráljon utána az utcán. A megoldás? A kötelező voksolás, persze.
Lezárták a csendőrök elleni eljárást, a bírságokat már korábban érvénytelenítették, az SZNT pedig nem nyújt be fellebbezést.
Megnéztük az idegenforgalmi minisztérium legújabb turistacsalogató videóját, de fogalmunk sincs, mi célból készülhetett.
Hétfőn nem tudott megjelenni a bíróság előtt, mivel baj van a gerincével.
Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosát felterjesztenék az Európa legszebb termálfürdőit összesítő UNESCO-listára.
Álfogorvost buktatott le egy anyuka Suceaván. A durva az, hogy egy négyéves gyermek életét veszélyeztette.
Persze csak szőr mentén: hogy jelenlétével a Szacsvay-szobornál miért tolta az RMDSZ kampányszekerét.
Ha az illetékesek adót vetnének ki a román politikai elit ostobaságára, azonnal megtelne az államkincstár.