Kelemen Hunort is pereli a filmes szakszervezet

Öt egykori kulturális minisztert hivatali visszaéléssel gyanúsít a Románia Film szakszervezete.
Hirdetés

A Kulturális Minisztérium alá tartozó, bukaresti székhelyű filmforgalmazó vállalat a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék melletti Ügyészségnél tett feljelentést Kelemen Hunor, Mircea Diaconu, Puiu Hașotti, Daniel Barbu és Gigel Știrbu kulturális miniszterek, illetve azon személyek ellen, akik bűnösnek bizonyulnak az eljárás ideje alatt. Őket teszik felelőssé ugyanis, hogy a vállalat fizetésképtelenné vált, így nem tudják kifizetni alkalmazottaikat, de még a közüzemi számláikat sem.

A feljelentésben azt írják: a kulturális miniszterek jól tudták, hogy olyan helyzet állt elő, melyben sérülnek az alkalmazottak jogai, mégsem tettek semmit. Véleményük szerint egyik miniszter sem vette figyelembe a filmforgalmazó társaság érdekeit, nem biztosították a mozihálózat fenntartásának költségeit.

A Románia Film annak idején ellenezte, hogy a filmszínházakat a helyi önkormányzatok hatáskörébe utalja a szaktárca. Utólag bebizonyosodott, jogos volt az ellenkezésük, hiszen miután átadták az önkormányzatoknak az egykori mozik működtetését, ezek java részében nem indították be újra a filmvetítéseket, és felújítási beruházásokat sem eszközöltek, holott erre törvény kötelezte volna őket. 

Fotó: ucin.ro

Hirdetés