Ön szerint ezt a cikket egy szoftver írta?

Mert ma már van olyan találmány, amely jelentősen megkönnyíti az újságírói munkát. Az sem biztos, hogy feltűnne a különbség.
Hirdetés

Elmondjuk, miről van szó. Itt van ez a hír, amely arról szól, hogy az Automated Insight platformja üzembe helyezett egy automatizált híríró szoftvert, az AP hírügynökség pedig már használja is. Ez a szoftver írta például az Apple első negyedévi üzleti eredményeiről szóló tudósítást. Az újságírónak egyszerűen az a dolga, hogy bepötyögi a gépbe az adatokat, aztán a szoftver másodpercek alatt értelmes szöveget generál belőle, alannyal, állítmánnyal és statisztikai adatokkal.

A rendszer persze nem alkalmazható bonyolultabb összefüggések megvilágítására, makrogazdasági elemzést vagy Török Gábor-i mélységekbe merülő politológiai értekezést nem tud írni, viszont arra kiválóan alkalmas, hogy azokat a közleményeket, amelyekből még egy született Pulitzer sem tudna egyebet gyártani, mint szellemi fűrészport, értelmes mondatokba rendezze, ezáltal extra kávészünetet biztosítva az ügyeletes szerkesztőnek. A pénzügyi jelentések, a GDP aktuális állapotáról szóló híradások vagy a pártközlemények tipikusan ilyen tartalomnak minősülnek.

Nos, ha ezt a cikket egy szoftver gyártotta volna, akkor csak be kellett volna írni a megfelelő cégneveket, fejlesztési adatokat, a rendszert használó médiavállalatokat meg mindenféle – informatikai szakembereken kívül senkit sem érdeklő – technikai részletet, és ez a cikk már jóval korábban az olvasók szeme elé kerül, mert nem kell bajlódni a megírásával ezen a szürke, kedvetlen délutánon.
 
A szoftver iránt mindenesetre érdeklődünk, mert sokkal egyszerűbb lenne – akár előzetesen is – automatizálni a mindennapi DNA-s letartóztatásokról szóló szövegeket, csak az épp lebuktatott politikusok és üzletemberek neveit, illetve pontos beosztását kéne cserélni az adatsorban.
 
És akkor jöhet a kávészünet.

Hirdetés