Jó úton… kitérőkkel

Jó úton haladunk tehát, csak a törvényhozásnak, „a demokrácia alapvetô intézményének" kell megértenie, ők sem állnak a törvények fölött, nem lehet a végtelenségig a mentelmi jog, illetve „kollegiális" szavazás mögé bújva menteni a bőrüket.
Hirdetés

„Az államelnök szerint is »itt az ideje, hogy a román demokrácia újabb szakaszába lépjünk«. Az országjelentést »nagyjából pozitívnak« értékelte, és legfontosabb konklúziónak a korrupció elleni harcot és a reformok folytatását nevezte. Ugyanakkor kijelentette, a politikusoknak meg kell szívlelniük az Európai Bizottság kritikáit, a politikai akaratot tettekben, nem nyilatkozatok szintjén kell felmutatniuk. Mandátuma alatt legfontosabb feladatának a jogállamiság garantálását és a korrupció elleni küzdelmet tartja. (…)

A DNA vezetôje is azt nehezményezi, hogy a parlament sokszor blokkolja a kivizsgálásokat, politikai szavazással akadályozza a bûnüldözô szervek munkáját, amikor miniszterekrôl, parlamenti képviselôkrôl van szó.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke szerint is »jó úton« halad Románia. Ám a legfontosabb feladatnak ô is változatlanul a korrupció elleni fellépést tartja. Az EB szerint nôtt a lakosság bizalma a jogrendszer és a korrupcióellenes intézkedések iránt, az elért eredményeket azonban meg kell szilárdítani, mert még nem állnak biztos lábon. Ugyanakkor bírálta a parlament vonakodását az Alkotmánybíróság egyes döntéseinek alkalmazásától, felrótta, hogy megtagadja egyes törvényhozók kiadását az igazságszolgáltatásnak, és bírálta a kormányt amiatt, hogy túl gyakran bocsát ki sürgôsségi kormányrendeleteket.

Jó úton haladunk tehát, csak a törvényhozásnak, »a demokrácia alapvetô intézményének« kell megértenie, ôk sem állnak a törvények fölött, nem lehet a végtelenségig a mentelmi jog, illetve »kollegiális« szavazás mögé bújva menteni a bôrüket. Ha az államfô állja a szavát, a következô országjelentés még kedvezôbb lehet, és talán a schengeni csatlakozás sem marad távoli álom.”

Hirdetés