Európa tekintete ma Görögországra szegeződik

Az EU pénzügyi politikájára is hatással lehet, ha a szélsőbalosok nyernek ma Görögországban. Márpedig erre nagy esély mutatkozik.
Hirdetés

Előrehozott választásokat tartanak ma Görögországban. A legutóbbi felmérések szerint a szélsőbaloldali Sziriza a szavazatok 35 százalékát szerzi meg, így nem kétséges, hogy az Alexisz Cíprasz vezette párt alakít kormányt. Már csak az a kérdés, hogy

megszerzi-e az abszolút többséget, vagy koalícióra kényszerül.

Az  Európai Unió vezetői aggodalommal tekintenek a választásra, annál is inkább, mert a Sziriza azzal kampányolt, hogy nem akarja teljesíteni a görög mentőcsomagokért vállalt megszorításokat. A szakértők szerint sokan gondolják úgy Görögországban, hogy a megszorítások nem vezetnek sehova, az ország nem tud kilépni a súlyos pénzügyi válságból, és a gazdaság sem tud talpra állni.

Az IMF, az Európai Bizottság, és az Európai Központi Bank nem akar enyhíteni a feltételeken, így az is felmerült lehetőségként, hogy a görögök kilépnek az eurózónából. Ha mégis enyhítésekre kerülne sor, akkor Spanyolország, Portugália, sőt akár Olaszország is előállhat ilyen kérésekkel, mely

még bizonytalanabbá helyzetbe sodorná egész Európát.  

A felmérések alapján szinte biztos a Sziriza győzelme, második helyen várhatóan a most regnáló Új Demokrácia párt végez 31 százalékkal. A harmadik legerősebb erő jelenleg A Folyó/ To Potami párt 6,5 százalékkal. Csökkent a szélsőjobb támogatottsága: az Arany Hajnalnak  nincs esélye megismételni az EP-választáson elért 9,39 százalékos eredményt. A Görög Kommunista Párt (KKE) ellenben történelmi sikert érhet el, ha megkapja az előrejelzett 5,5 százalékot.

Fotó: Nol.hu

Hirdetés