Nem mondott le Verespatakról az RMGC

Levélben fordultak az Klaus Johannishoz és Victor Pontához a tárgyalások újrakezdése érdekében. Nemzetközi döntőbírósághoz fordulnak kártérítésért, ha nem születik konszenzus.
Hirdetés

A verespataki ciántechnológiás aranybánya megnyitását tervező kanadai Gabriel Resources vállalat levélben fordult Klaus Johannis államelnökhöz és Victor Ponta miniszterelnökhöz, amelyben a tárgyalások újrakezdését javasolta a bányaprojekt elindításáról.

A két legmagasabb közjogi méltóság levélben való megkereséséről a vállalat kedden közleményben számolt be. Azt kérik az illetékes hatóságoktól, hogy vegyenek részt a bányaprojekt megnyitásáról szóló konzultációs sorozatban,

ellenkező esetben nemzetközi kereskedelmi bírósághoz folyamodnak, és kártérítést követelnek.

A Gabriel Resources 1997 óta próbálja megszerezni az Erdélyi-érchegységben Verespatak mellett rejlő arany- és ezüsttartalékok kitermeléséhez szükséges engedélyt, de környezetvédelmi aggályok miatt eddig valamennyi kezdeményezése kudarcot vallott.

A közleményben a vállalat leszögezte, hogy valamennyi kétely eloszlatása érdekében ebben a vitában barátságos megoldásban érdekelt, amely valamennyi fél számára hasznos. „A Gabriel Resources-nak továbbra is határozott szándéka, hogy megvalósítsa a verespataki bányaprojektet, és meggyőződése, hogy a legújabb technológiával működő bánya igazolni fogja a projekt hasznosságát” – olvasható a közleményben.

A beruházó szerint a projekt teljes mértékben tiszteletben tartja, sőt túlteljesíti a román és az európai törvényes keretek támasztotta környezetvédelmi és egyéb elvárásokat. Rámutatnak, az elmúlt 15 évben a Gabriel csoport

jelentős összegeket fordított a beruházási terv fejlesztésére,

és most semmi bizonyossága nincs arról, hogy a beruházást belátható időn belül engedélyezhetik a hatóságok. A Gabriel csoport úgy véli, mindig jóhiszeműen, korrektül és az együttműködés szellemiségében viszonyult a román államhoz, amelynek bánásmódja nem volt összhangban a külföldi beruházók védelmére vonatkozó nemzetközi egyezménnyel, amit Románia is aláírt.

Hirdetés

Közölték, amennyiben Bukarest nem hajlandó újrakezdeni a beruházás engedélyezési folyamatát, vagy egyéb méltányos megoldásról tárgyalni, a Gabriel csoport kész nemzetközi döntőbírósághoz fordulni kártérítésért.

A parlament tavaly júniusban utasította el a verespataki aranybánya-beruházást elősegítő törvénytervezetet, amelyet 2013-ban a bukaresti kormány terjesztett a törvényhozói testület elé. Ez a tervezet nagyszabású utcai tüntetéseket váltott ki Románia-szerte. 

Fotó: Mohácsi László Árpád

Hirdetés