A devizahitelek lejesítése az egyetlen megoldás

A bankszektor képviselői egyetértenek abban, hogy lejesíteni kell a frankhiteleket, de nem mindegy, milyen árfolyamon. Közben a Raiffeisen is bejelentette, hogy kamatcsökkentést ajánl.
Hirdetés

Az OTP bank és a Volksbank után a Raiffeisen is bejelentette, hogy kamatcsökkentést ajánl azoknak az ügyfeleinek, akik svájci frankban vettek fel hitelt. A bank azt ajánlja, hogy a hitelszerződésekben rögzített június 30-i kamatkiigazítás helyett már péntektől a kiigazított kamattal számolják a törlesztési részleteket, és a svájci központi bank legutóbbi félszázalékos kamatcsökkentéséhez igazodjanak.

A bank Vladimir Kalinov alelnököt idézve közölte, azért döntöttek a kamatok előrehozott csökkentéséről, hogy a havi törlesztőrészletek ne legyenek olyan nagy mértékben kitéve a svájci frank árfolyam-növekedésének. Az alelnök azonban a devizahitelek lejre való átalakítását tartotta a legmegfelelőbb megoldásnak, amelyet a bank 2009 óta ajánl ügyfelei számára. A bank mintegy 8800 romániai ügyfelének nyújtott ingatlanfedezetű, svájci frank alapú hitelt.

A kormány ma délelőtt kezdte meg tanácskozását a bankszektor szereplőivel annak érdekében, hogy enyhítsenek a frankhitelesek terhein. Ezen a tárgyaláson többek között elhangzott: kizárt, hogy olyan megoldást alkalmazzanak, mint a magyarországi forintosítási törvény, de a magáncsődre és az adósságátrendezésre vonatkozó törvények kidolgozásától már nem zárkóznak el.

Nicolae Cinteză, a Román Nemzeti Bank (BNR) felügyeleti igazgatóságának vezetője a találkozón elmondta: nem egy-két bank jelentene csődöt, ha a bankokat a deviza alapú jelzáloghitelek nemzeti valutára való átváltására köteleznék, és a hitelmódosítást a szerződés megkötésének hónapjában érvényes árfolyam szerint számítanák.

Hirdetés

Darius Bogdan Vâlcov pénzügyminiszter azt javasolta, hogy az átváltás – amennyiben a bankok is egyet értenek – húsz százalékkal nagyobb árfolyamon történjen, mint a szerződéskötés idején.

Fotó: bucurestifm.ro

Hirdetés