Szomorú hétfő

Ha nem tudták, ma depisnek lenni trendi. De legalábbis tudományos.
Hirdetés

Ha valakinek mosolyra ferdül a szája a mai napon, vagy ne adj’ isten, örömködni kezd, esetleg boldogul, hát az vegye tudomásul, hogy nem kúl, nem cuki, nem trendi.

Január 19-e ugyanis az év legszomorúbb napja. Blue Monday. Vagyis Szomorú Hétfő. És ez nem ám valamiféle babona, urbán leganda vagy hasonló csacskaság. Ez, kérem, tudományosan bizonyított tény.

Cliff Arnall brit pszichológus 2005-ben (feltehetően egy különösen szomorú munkanapjának hajnalán) kidolgozott egy matematikai képletet, amellyel meg lehet határozni az év legrettenetesebb napjait. 

A képlet így néz ki:

[W+D-D]xTQ / MxNa

A magasabb matematikában nem jártas olvasóink kedvéért, íme, a jelmagyarázat: W – időjárás, D – adósságok, d – havi fizetés, T – karácsony óta eltelt idő, Q – az újévi fogadalmak elbukása óta eltelt idő, M – alacsony motivációs szint, Na – cselekvési vágy.

Hirdetés

Dr. Arnall elvégezte a megfelelő számításokat, és az jött ki neki, hogy az év legszomorúbb, búval-bajjal leginkább átitatott napja az év harmadik hétfője. Ami idén január 19-ére esik. Vagyis mára.

Tehát, nyájas olvasó, le a fejjel, be a mellel, tessék szomorkodni, búslakodni, kezeket tördelni, jajongani, öngyilkossági gondolatokkal játszadozni. Búsmagyar lelkületünktől amúgy sem áll ez távol.

És ha mégis, dacolva a szigorú tudománnyal, vidámságra vetemedünk a mai napon, legalább ezért érezzük magunkat szarul. 

Hirdetés