Hurrá: alacsonyabb a vártnál az államháztartási hiány

Jöhet a buksisimi az IMF-től. Meg egy rugalmas hitelkeret.
Hirdetés

Az IMF-tárgyalásokon vállaltnál alacsonyabb, a bruttó hazai termék (GDP) 1,98 százaléka volt tavaly a román államháztartási hiány az első, becsült adatok szerint – jelentette be csütörtökön Darius Vâlcov pénzügyminiszter.

A tárcavezető elmondta, hogy a végleges adatot január végén teszik közzé. Hangsúlyozta, ez azt jelenti, hogy Románia tejesítette a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a legutóbbi egyeztetésen vállalt 2 százalék alatti GDP-arányos hiányt.    

Az idei évre Románia 1,83 százalékos államháztartási hiányt vállalt. Eredetileg Bukarest 1,4 százalékban állapodott meg az IMF-fel, de tavaly év végén ezt 0,43 százalékponttal megemelték.

Romániának az idén jár le az IMF-fel és az Európai Bizottsággal megkötött 4 milliárd euró értékű, elővigyázatossági típusú hitelmegállapodása.

Hirdetés

Romániának nem áll szándékában újabb ilyen megállapodást kötni, de Victor Ponta miniszterelnök csütörtökön is megerősítette, hogy Bukarest rugalmas hitelkeretet nyitna az IMF-nél, mivel az „nem árt”.

Hozzátette, hogy elővigyázatossági típusú szerződésre Romániának már nincs szüksége. A rugalmas hitelkeretről a tárgyalások a jelenlegi hitelszerződés lezárása után kezdődhetnek el – hangsúlyozta Ponta.
 

Hirdetés