Nagyon sokan adtak himnuszleckét a háromszéki prefektúra előtt

Minden eddiginél többen gyűltek össze Sepsiszentgyörgyön, hogy tiltakozzanak a himnuszéneklés megbírságolása miatt.
Hirdetés

A kezdeti néhány száz fős tiltakozás péntekre öt-hatezresre bővült: nagyjából ennyien gyűltek össze a Kovászna megyei prefektúra előtt, hogy a magyar himnusz eléneklésével tiltakozzanak a mellesleg frissen leváltott Marius Popica prefektus himnuszbüntető ámokfutása ellen.

A Maszol.ro tudósítása szerint a tiltakozó akció kezdeményezői két darab 250 méteres magyar és székely zászlót vontak ki a város két végéből indulva, fúvósok és huszárok kíséretében toborozták az embereket, és mire a város központjába értek, a tömeg megtöltötte a Szabadság teret. 

A prefektúra előtti pódiumon református, katolikus, unitárius és evangélikus lelkészek mondtak imát, és beszédet tartott Kató Béla erdélyi református püspök is. A megmozduláson egyébként teljes egyetértés uralkodott a különböző magyar politikai szervezetek képviselői között, Tamás Sándor RMDSZ-es tanácselnök például maga mellé szólította a színpadra Biró Zsoltot, az MPP elnökét és Váncsa Albertet, az EMNP sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselőjét.
 
 
A tiltakozók elfogadtak egy petíciót, amelyet Gazda Zoltán, az SZNT sepsiszéki elnöke olvasott fel. A petíció teljes terjedelmében alább olvasható:
 
Petíció Románia kormányához

Elfogadhatatlannak tartjuk azt, hogy Románia kormánya arra használja a hatalmat, hogy elnémítsa, megsemmisítse, megalázza és ellehetetlenítse a kisebbségeket. A XXI. században, az Európai Unió tagjaként az a magatartás, mely üldöz egy kisebbségi nyelvet és szimbólumot, börtönnel fenyegeti a kisebbségi vezetőket, visszaállamosít, valamint szisztematikusan uszít az erdélyi magyarság ellen, nem méltó ahhoz a Romániához, mely 25 éve lerázta magáról a diktatúra, az elnyomás láncait és a szabadság, a jogállamiság és az önkifejezés szabadsága mellett tette le a voksát.

Székelyföld lakóinak nevében a következőket kérjük Románia kormányától:

1. Ne szítsák az ellentéteket a Székelyföldön élő románok és magyarok között azzal, hogy elemi jogokat vitatnak el a magyar közösség tagjaitól!
2. Olyan törvényeket fogadjanak el, melyek lehetővé teszik a székelyföldi magyar közösség szimbólumainak használatát, identitásának, nyelvének és kultúrájának a megőrzését! 
3. Hagyjanak fel a székely zászló, a magyar feliratok és a magyar himnusz üldözésével! 
4. Tartsák tiszteletben a tulajdont, adják vissza a Mikót a református egyháznak és adják vissza mindazt, amit államosítottak!
5. Tegyék lehetővé az érdemi párbeszédet Székelyföld autonómiáról annak érdekében, hogy megnyugtatóan lehessen rendezni az székelyföldi magyarság sorsát! 
6. Adjanak kulturális autonómiát az Erdélyben élő magyaroknak! 
7. Hozzák létre a magyar kart a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen!
8. Tegyék lehetővé, hogy a román nyelv mellett a magyar nyelv is legyen regionális hivatalos nyelv Székelyföldön!
9. Vessenek véget a székelyföldi gazdasági bojkottnak!
10. Romániának a kisebbségek, így a székelység is ugyanolyan alkotó része, mint a többségi nemzet. Mi is itt akarunk élni, mi is otthonunknak akarjuk érezni Romániát. Tegyenek róla, hogy ne megtűrt idegenekként gondoljanak ránk, hanem teljes jogú polgárokként lehessünk ennek az országnak az állampolgárai. 
 
Képek forrása: Tamás Sándor Facebook-oldala

Hirdetés