A külügy nem tud CIA-börtönökről

Az amerikai szenátus jelentése nem utal Romániára – mondják.
Hirdetés

Románia nem rendelkezik bizonyítékokkal, amelyek igazolnák, hogy a területén amerikai titkos börtönök működtek, de kész tisztázni ezeket a vádakat – derült ki a külügyminisztérium közleményéből.

A dokumentum szerint a washingtoni szenátusnak az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) börtöneiről készített jelentése nem tartalmaz Romániára tett utalásokat. A külügyminisztérium szerint a román hatóságok birtokában

nincsenek olyan bizonyítékok,

amelyek igazolnák, hogy Románia területén titkos börtönök működtek, vagy román repülőtereket használt volna a CIA a foglyok szállítására, illetve fogva tartására.

A külügyi tárca emlékeztetett, hogy 2005-ben vizsgálóbizottság alakult a román szenátusban, amelynek jelentése megállapította, hogy nem léteznek Romániában amerikai titkos börtönökre vagy a CIA engedély nélküli fogolyszállításaira vonatkozó adatok.

Hozzáteszik: ennek ellenére nem vonatkoztathatnak el a vádak további hangoztatásától, és

a román hatóságok hajlandók tisztázni ezeket.

Hirdetés

A közlemény emlékeztet, hogy folyamatban van már egy erre vonatkozó jogi eljárás.

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának a CIA titkos börtöneiről és kínzásnak minősülő vallatási módszereiről közzétett jelentése nem nevezi meg azokat az országokat, amelyekben az amerikai titkosszolgálat hasonló létesítményeket működtetett, de a The Washington Post című lap a jelentés nyilvános részében használt színkódok alapján azt közölte, hogy a befogadó országok egyike Románia volt.

Hirdetés