Ponta negyedik kormánya is simán átment a parlamenten

Az új koalíciós pártok mellett az RMDSZ is támogatta.
Hirdetés

Simán átment a parlamenten Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök átalakított, immár negyedik kormánya: az új kabinetnek 377 szavazattal a beiktatáshoz minimálisan szükséges 285 helyett bizalmat szavazott hétfőn későn este a parlament Victor Ponta.

A negyedik Ponta-kormányban a miniszterelnök Szociáldemokrata Pártja (PSD) adja a legtöbb tárcavezetőt, mellettük a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR), a Konzervatív Párt (PC), valamint a most belépő Liberális Reform Párt (PLR) kapott két-két miniszteri posztot.

Az RMDSZ nem vesz részt az új kormányban. A szervezet belső parlamentje szombaton döntött arról, hogy a szövetség kilép Ponta kormányából, miután az elnökválasztáson a magyarok túlnyomó többsége nem a szociáldemokrata politikust, hanem a választásokon győztes Klaus Johannist, a jobbközép jelöltjét támogatta.

Közben kiújult a székelyföldi „jelképháború” is, miután a kormány Kovászna megyei képviselője bírságot szabott ki a magyar himnusz éneklése miatt, és a köztéren lévő székely zászlók miatt is újabb büntetéseket helyezett kilátásba.

Ennek ellenére Kelemen Hunor – miután egy kicsit még izmozott, mondván: a Kovászna megyei prefektusi lépések miatt már nem olyan biztos, hogy megszavazzák a kormányt – a szövetség nagy többséggel úgy döntött, hogy megelőlegezi a bizalmat Pontának, és megszavazza az új kabinetet annak reményében, hogy folytatni fogja annak a kisebbségi fejezetnek a gyakorlatba ültetését, amely az RMDSZ-szel márciusban megkötött koalíciós megállapodáskor került a kormány programjába, és amelyet az új kabinet is átvett.

A bukaresti kormánynak az eddigi négy helyett egy miniszterelnök-helyettese lesz. A kormánytagok száma 25-ről 22-re csökkent. Kevesebb párton kívüli technokrata lesz a kormányban, a kabinet tagjainak többsége tagja a törvényhozásnak, Bogdan Aurescu külügyminiszter és az oktatási tárcát átvevő Sorin Câmpeanu, a Bukaresti Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem rektora kivételével.

Victor Ponta azt ígérte, megpróbál jobban együttműködni a törvényhozással és az ellenzékkel is konszenzusra törekszik olyan jelentős döntések előkészítésekor,  mint a választási reform és az alkotmánymódosítás. A gazdasági célkitűzések között Ponta az autópálya-program folytatását, egyes élelmiszerek áfájának csökkentését említette.

Hirdetés

Mint ismeretes, 2016 végén jár le a 2012 decemberében kezdődött parlamenti ciklus. Victor Ponta novemberben megpályázta az államfői tisztséget, és alulmaradt a küzdelemben a jobbközép jelöltjével, Klaus Johannisszal szemben. Politikai elemzők szerint a választási vereség után Ponta kormánya legitimitását akarta demonstrálni: ezért eszközölt annyi változást a kormányban, amelyhez már a törvényhozás jóváhagyására volt szükség.

A megújult Ponta-kormány nyolc új tagja várhatóan kedden este teszi le a hivatali esküt.

A 4. Ponta-kormány névsora

Victor Ponta miniszterelnök
Liviu Dragnea (régiófejlesztés)
Gabriel Oprea (miniszterelnök-helyettes, belügy)
Daniel Constantin (mezőgazdaság)
Rovana Plumb (munkaügy)
Nicolae Bănicioiu (egészségügy)
Mihai Tudose (gazdaság)
Darius Vâlcov (pénzügy)
Robert Cazanciuc (igazságügy)
Eugen Teodorovici (európai alapok)
Ioan Rus (közlekedés)
Ionuţ Vulpescu (művelődés)
Bogdan Aurescu (külügy)
Mircea Duşa (védelem)
Gabriela Szabo (sport és ifjúság)
Sorin Grindeanu (távközlés)
Angel Tîlvăr (határon túli románok)
Eugen Nicolicea (parlamenti kapcsolatok)
Sorin Cîmpeanu (oktatás)
Andrei Gerea (energia és kisvállalkozások)
Graţiela Gavrilescu (környezetvédelem)
 

Hirdetés